Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, susține că România ar putea primi amenzi de 1 milion de euro pe zi din cauza obligativității prezentării certificatului verde.
Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a declarat că România ar putea primi amenzi de 1 milion de euro pe zi din din cauza impunerii prezentării certificatului verde. La fel s-ar putea întâmpla și cu alte state membre ale UE care au condiționat unele activități sau accesul în anumite locuri prin dovada vaccinării anti-COVID.
"Din păcate foarte multe state membre au interpretat sau poate au înțeles intenționat greșit un paragraf din acest regulament care spune că statele membre pot folosi această platformă digitală în scopuri interne doar pentru o singură situație, situația în care trebuie să se evite faptul că un cetățean străin ar fi obligat să se vaccineze sau să se testeze pe teritoriul în care călătorește. Mai mult decât atât, din punct de vedere al regulamentului și al Tratatului de funcționare al Uniunii Europene sunt ferm convins că la o singură plângere a unui singur cetățean sau la sesizarea din oficiu a Comisiei Europene fiecare stat membru care aplică certificatul verde ca să condiționeze accesul în facilități, unități private sau publice o să fie supuse procedurii de sancționare conform articolului 258 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene. Asta ar însemna că de exemplu dacă se începe procedura de sancționare în cazul României, există posibilitatea unei amenzi și de un milion de euro pe zi. ", a declarat Marius Tudor la Realitatea Plus.
Contactat anterior de DC NEWS, Marius Tudor a explicat pe larg ce prevede articolul din Regulamentul Uniunii Europene de care "România face uz în mod eronat pentru a impune obligativitatea prezentării certificatului COVID", încălcând astfel acest Regulament.
"Regulamentul Uniunii Europene NU reglementează utilizarea internă a certificatului verde, însă articolul de care România face uz în mod eronat, cu intenție sau fără, probabil, pentru a impune obligativitatea prezentării unui certificat verde la intrarea în anumite facilități, încălcând regulamentul UE, este art. 49 care spune că “În cazul în care un stat membru a adoptat sau adoptă, în temeiul dreptului intern, un sistem de certificate privind COVID-19 în scopuri interne, acesta ar trebui să garanteze pe perioada aplicării prezentului regulament că certificatele care alcătuiesc certificatul digital al UE privind COVID pot de asemenea să fie utilizate și sunt acceptate în scopuri interne, pentru a se evita situația în care persoanele care călătoresc în alt stat membru și utilizează un certificat digital al UE privind COVID sunt obligate să obțină și un certificat național privind COVID-19”.
Scopul utilizării interne este acela de a garanta că persoanele care se deplasează într-un alt stat membru nu trebuie să obțină, în plus, și un certificat național și că prin această platformă digitală, de exemplu, un cetățean belgian își poate folosi certificatul național și pe teritoriul României.", a precizat pentru DC NEWS, Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu