EXCLUSIV  Marius Tudor, clarificări din Parlamentul European: Certificatul verde NU a fost suspendat de Tribunalul UE

Facebook - Marius Tudor
Facebook - Marius Tudor

Conform unor informații apărute în spațiul public, Certificatul Verde ar fi fost anulat de Tribunalul UE. În acest caz, consilierul din Parlamentul European, Marius Tudor, a adus o serie de clarificări importante. 

Conform unor informații apărute în spațiul public, Tribunalul UE ar fi anulat temporar obligativitatea Certificatului Verde. Certificatul Verde este obligatoriu în prezent în mai multe domenii de activitate, iar unii angajați nu pot să meargă la serviciu fără a respecta această măsură. 

În privința veridicității acestui fapt, Marius Tudor, consilier în parlamentul european, a vorbit în exclusivitate cu DC News. 

Certificatul Verde, suspendat?

„Nu, Tribunalul UE nu a suspendat decizia Parlamentului European de a folosi certificatul european digital (certificatul verde), ca model de bună practică, pentru facilitarea accesului în clădirile Parlamentului.

Decizia se aplică în continuare, facilitând accesul în clădirile instituției pentru toți cetățenii, vaccinați și nevaccinați, fără discriminare, inclusiv prin acceptarea dovezii pe hârtie a unui test negativ, test care este pus la dispoziția eurodeputaților, angajaților și vizitatorilor, gratuit.

Tribunalul UE nu a făcut altceva decât să confirme că Parlamentul European dă un exemplu de bună practică tuturor țărilor care utilizează nelegal și abuziv certificatul verde pentru impunerea de restricții, cum ar fi România și Italia”, a spus Marius Tudor pentru DC News. 

Cum s-a ajuns la această știre falsă?

„Vă explic în rândurile care urmează: pe 27 octombrie, Parlamentul European lua decizia implementării certificatului european digital pentru a permite deputaților europeni și angajaților revenirea la ședințele personale pentru activitățile parlamentare, garantând în același timp siguranța prin respectarea măsurilor de precauție în interiorul clădirii, cum ar fi culoarele de intrare, ieșire, număr maxim de 2 persoane în lifturi, dezinfectare etc., după ce, de la începutul anului, activitatea se desfășura în proporție de 80% în mediul virtual.

Decizia ține cont de specificul Parlamentului European, o instituție europeană care reunește deputați europeni și alți actori care călătoresc în și dinspre diferite state membre în mod regulat. În acest context certificatul european digital este folosit strict în scopul pentru care a fost adoptat, acela de a permite cetățenilor care călătoresc din diferite state membre, să intre în clădirile Parlamentului European fără a fi nevoiți să prezinte un certificat sau o adeverință națională eliberată de statul în care călătoresc, care să ateste fie vaccinarea, fie testarea, fie trecerea prin boală și, atenție, fără a impune vreo obligație pentru una din opțiunile atestării,

Și, în plus, pentru a ajuta fiecare deputat, angajat, vizitator sau jurnalist, Parlamentul European, acceptă, în lipsa unui certificat digital, chiar și dovada unui test negativ, punând la dispoziția deputaților și angajaților teste gratuite. În urma acestei decizii, câțiva euro-deputați au contestat măsurile la Tribunalul Uniunii Europene motivând că decizia atacată le-ar cauza un prejudiciu grav și ireparabil, în cazul în care aceștia ar refuza să prezinte certificatul digital COVID-19 al UE, în cazul în care certificatul lor nu ar fi valid din motive tehnice sau de altă natură și în cazul în care  nu doresc să se testeze.

Deci, nu este, nici pe departe, vorba de vreo îngrădire de drepturi sau nelegalități, ci, din contră, este vorba despre alegerea personală a celor 5 eurodeputați care au formulat o plângere prin care NU doresc să respecte decizia Parlamentului European pentru facilitarea accesului în clădirile instituției. În consecință, judecătorii nu au avut mult de muncă. Situația era clară încă din textul deciziei Parlamentului European. Așa că, pentru a-i face să înțeleagă că pot să intre în clădirile PE, oricând, au decis să le respecte alegerea, aceea de a nu prezenta certificatul european digital, dar să le reconfirme că au posibilitatea testării. În plus le-a oferit și posibilitatea unui test rapid antigen, pentru a intra în clădirile PE, dublat de unul PCR, pentru validare, după accesul în instituție, acolo unde se pot testa gratuit”, a explicat consilierul european. 

Unii deputați europeni preferă varianta testului

„Pentru claritate, pe 7 Noiembrie, Biroul Parlamentului European, prin Direcția Generală Securitate și Siguranță (DG SAFE), în strânsă cooperare cu Direcția Generală Personal (DG PERS),  ne-a comunicat că în ceea ce privește membrii care au introdus acțiunea în fața Tribunalului UE,  aceștia și personalul acestora pot alege să prezinte un test negativ în locul unui certificat digital UE Covid valid pentru a intra în incinta Parlamentului. Prin urmare, în ceea ce privește toți ceilalți membri și personalul acestora, decizia Biroului continuă să fie aplicată pe deplin, NU este SUSPENDATĂ, facilitarea accesului în instituție făcându-se fără discriminare, pentru vaccinați și nevaccinați, fie prin prezentarea unui certificat digital COVID-19 care să ateste vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, fie prin prezentarea dovezii fizice a unui test negativ în lipsa unui certificat digital. Acesta este adevărul!”, a mai explicat Marius Tudor pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel