Ministrul bulgar interimar al justiţiei, Krum Zarkov, a comentat declaraţia premierului olandez, Mark Rutte, privind blocarea aderării Bulgariei la Spaţiul Schengen. Aceasta susține că Rutte a sugerat că vama bulgară poate fi trecută cu o șpagă de 50 euro.
"Bulgaria va intra în Schengen în câteva zile sau în câteva luni. Preşedintele a reacţionat dur şi prompt. Rutte a sugerat că pentru 50 de euro se poate trece graniţa. Au murit bulgari, pentru a ne proteja nu numai pe noi, ci şi pe ei. Rutte să aibă grijă. Aceste lucruri nu vor trece aşa, pur şi simplu. Nu este vorba despre emoţie, ci despre un drept. Tot ceea s-a spus, s-a făcut. Nu mă aşteptam la acest gen de reacţie. Noi facem o mulţime de paşi în această direcţie, este o luptă continuă. Nu pentru Ţările de Jos doresc o luptă împotriva corupţiei, ci pentru noi. Ceea ce a spus Mark Rutte nu este poziţia Europei. Comisia Europeană la cel mai înalt nivel, Parlamentul European şi toate statele membre, cu excepţia unuia, sunt de partea Bulgariei", a adăugat ministrul Justiţiei, conform Rador care citează publicația bulgară Focus News.
Zarkov a subliniat că respectă poziţia Ţărilor de Jos, dar trebuie exprimată într-un mod care să nu pună sub semnul întrebării demnitatea şi viaţa poliţiştilor bulgari. "Ţările de Jos nu au dreptul să nu ne dorească în Schengen. Modul în care au făcut-o este absolut inacceptabil, nejustificat din punct de vedere politic şi juridic", a subliniat ministrul Krum Zarkov.
Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare, transmite agenţia EFE.
La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei.
Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că încă este prea devreme pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.
Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată probabil anul viitor şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.
La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.
Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.
Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen, a concluzionat Eric van der Burg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News