Înainte de a începe mandatul său ca noul șef al NATO, Mark Rutte deja analizează câteva CV-uri ale celor care doresc să devină mâna sa dreaptă.
Actualul adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această poziție din 2019, este așteptat să demisioneze pentru a candida la alegerile prezidențiale din România, în noiembrie, au declarat oficiali NATO pentru Politico.
Un diplomat senior NATO din Europa de Vest a spus că există un consens general printre aliați că un est-european ar trebui să fie numit adjunct al lui Rutte. La sediul NATO se vorbește despre două foste oficiale din Macedonia de Nord și Bulgaria, două țări balcanice care au fost cândva sub control sovietic până la sfârșitul Războiului Rece.
„Este posibil ca postul să fie ocupat de o femeie din Europa de Est,” a declarat Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt al NATO, pentru sursa citată. „Nu în ultimul rând, din cauza presiunii publice de a numi una în locul lui Rutte ca secretar general.”
Rutte va prelua conducerea NATO pe 2 octombrie, într-un moment în care alianța militară își concentrează atenția pe o misiune urgentă de a consolida flancul estic pentru a preveni orice potențială agresiune rusă. Germania, de exemplu, estimează că Rusia ar putea fi pregătită militar să atace țări NATO în cinci până la opt ani, dacă ar alege să facă acest lucru. Acest context face ca o cunoaștere profundă a Kremlinului să fie relevantă în alegerea adjunctului lui Rutte.
Numele fostei ministre a apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska, a fost vehiculat pe scară largă, potrivit unui diplomat NATO și unui oficial senior NATO. Dacă ar fi aleasă, ea ar fi cel mai înalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest, în afara Uniunii Europene. Țara a aderat la NATO acum patru ani, cu Šekerinska jucând un rol cheie în obținerea acestui statut.
Pro-occidentala Šekerinska este în prezent vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni la nivel european. Într-un interviu după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, ea a respins afirmația Rusiei că extinderea NATO spre est a fost un „plan viclean al Occidentului.” „Dimpotrivă, membrii inițiali ai NATO nu aveau un apetit deosebit pentru extindere,” a spus ea.
Majda Ruge, cercetător senior la think tank-ul Consiliul European pentru Relații Externe, a lăudat-o ca fiind o candidată ideală. „Pentru următorul secretar general adjunct, NATO va avea nevoie de o persoană senior care este extrem de competentă, curajoasă, inteligentă în privința Rusiei și care înțelege, de asemenea, provocările din Balcanii de Vest. Radmila Šekerinska se potrivește perfect acestui profil”, a spus Ruge, expertă în regiunea Balcanilor.
O altă candidată este fosta viceprim-ministru și fostă comisar europeană a Bulgariei, Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali cu cunoștințe directe despre planurile sale. „Există zvonuri despre fostul comisar european și viceprim-ministrul bulgar Mariya Gabriel,” a spus Lungescu. Delegațiile Bulgariei și Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile. NATO a refuzat să comenteze.
Bulgaria a fost în centrul atenției din cauza legăturilor strânse ale elitelor sale politice cu Rusia. În aprilie, premierul în funcție Nikolai Denkov a avertizat într-un interviu pentru sursa citată că „Rusia va face tot posibilul pentru a-și recâștiga influența puternică în Bulgaria”. Sofia a semnat, de asemenea, acorduri pentru a spori rolul Moscovei ca principal furnizor de energie în sud-estul Europei, în ciuda sprijinului retoric al țării UE pentru Ucraina.
Ambele țări, însă, se confruntă cu probleme de corupție. Potrivit Transparency International, Bulgaria este clasată pe locul 67 la nivel mondial în Indexul Percepției Corupției. Macedonia de Nord este pe locul 76.
În timp ce cele două candidate din Balcani sunt considerate favorite, există și alți candidați propuși care sunt prezentați lui Rutte. Fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš, care a dorit cândva postul lui Rutte, își dorește să devină adjunctul acestuia, potrivit unui oficial senior leton care a primit anonimat pentru a vorbi.
Polonia și Turcia — ambele cu instituții militare serioase — iau în considerare să ofere propriile lor candidate, potrivit a doi diplomați NATO. Cu toate acestea, Polonia este afectată de lupte interne între președintele Andrzej Duda și prim-ministrul Donald Tusk.
Rolul de secretar general adjunct a crescut în importanță în ultimul deceniu, potrivit Oanei Lungescu. Rolul principal al titularului este să-l înlocuiască pe șef și să prezideze întâlnirile de două ori pe săptămână ale celor 32 de ambasadori din Consiliul Nord-Atlantic sau orice întâlnire de urgență, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina. În mai 2021, Geoană a prezidat întâlnirea informală a miniștrilor de externe ai NATO la Berlin, când șeful NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu Covid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci