Mark Rutte se detașează ca favorit pentru funcția lui Stoltenberg, din vârful NATO

Mark Rutte / Foto: Agerpres
Mark Rutte / Foto: Agerpres

Olandezul Mark Rutte premierul veteran al politicii olandeze, este în pole-position pentru a prelua una dintre cele mai importante funcții din lumea politicii internaționale: secretar general al NATO.

Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei, este văzut ca principalul candidat pentru a prelua funcția de secretar general al NATO, înlocuindu-l pe actualul deținător al postului, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg. Această decizie vine în contextul unei căutări intense pentru un lider care să conducă Alianța Nord-Atlantică, având în vedere provocările și tensiunile geopolitice actuale, în special în lumina conflictului din Ucraina, susține AFP.

Mark Rutte, care a petrecut deja treisprezece ani în fruntea guvernului olandez și care urmează să-și părăsească funcția odată cu formarea unui nou guvern după alegerile generale din Olanda, din noiembrie 2023, a fost singurul candidat declarat până în prezent. Cu toate acestea, unele nume precum premierul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins sunt, de asemenea, menționate în discuții.

Procedura de numire a secretarului general al NATO este un proces complex, care implică un consens între cele 31 de țări membre. Statele Unite, ca cel mai puternic aliat al Alianței, au un rol crucial în acest proces. În prezent, decanul reprezentanților permanenți, croatul Mario Nobilo, este responsabil pentru facilitarea negocierilor pentru obținerea unui consens.

Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a subliniat că Alianța dorește să încheie procesul de selecție a noului secretar general probabil în primul trimestru al anului calendaristic, adică până în aprilie. Smith a confirmat că Mark Rutte și-a exprimat interesul pentru această poziție și că este unul dintre candidații evaluați de către NATO.

Decizia finală privind succesorul lui Jens Stoltenberg se așteaptă să fie anunțată înaintea summit-ului NATO programat pentru iulie la Washington, iar discuțiile și negocierile vor continua în următoarele luni pentru a se ajunge la un consens între țările membre ale Alianței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel