Mark Rutte: Trump înțelege importanța războiului din Ucraina pentru securitatea SUA

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a făcut apel către comunitatea internațională să „nu se mai îngrijoreze” de o posibilă președinție a lui Donald Trump și de implicațiile sale asupra conflictului din Ucraina.

Citește și: EXCLUSIV Când au depus judecătoarele Simina Tănăsescu și Livia Stanciu cererile de concediu. Cele două au lipsit de la ședința CCR în care s-a decis soarta Dianei Șoșoacă

Într-o vizită la Londra, Rutte a subliniat că îl cunoaște bine pe fostul președinte american, exprimându-și încrederea că Trump „înțelege complet” că lupta Ucrainei nu este doar despre țara respectivă, ci despre „siguranța și securitatea viitoare a Statelor Unite”, scrie Politico

Rutte a declarat că nu este „deloc îngrijorat” de o eventuală victorie a lui Trump, deoarece este „absolut convins că Statele Unite ale Americii sunt implicate în acest conflict pentru că înțeleg că întreaga națiune ar fi mai puțin sigură dacă președintele rus Vladimir Putin ar avea succes în Ucraina”. Această declarație ar putea ridica semne de întrebare în unele capitale europene, având în vedere că Trump a refuzat să declare dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, preferând să vorbească despre o rezolvare rapidă prin negociere.

Declarațiile lui Rutte au avut loc în timpul unei întâlniri trilaterale cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul britanic Keir Starmer, la reședința oficială de pe Downing Street, numărul 10. Întâlnirea a avut loc în contextul în care Zelenski a început un turneu fulger prin capitalele occidentale, solicitând sprijin suplimentar pentru Ucraina.

După întâlnire, Rutte le-a spus jurnaliștilor că decizia de a aproba utilizarea de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei va rămâne „la latitudinea aliaților individuali”. „Nu ar trebui să ne concentrăm pe un singur sistem de arme”, a declarat el. „Nu va fi un singur sistem de arme cel care va schimba cursul războiului. Înțeleg cererea lui Zelenski, dar, în același timp, el recunoaște că există o problemă mai amplă ce trebuie dezbătută pentru a asigura victoria”, a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al lui Starmer a declarat că discuțiile dintre lideri s-au concentrat pe „cum putem ajuta Ucraina să se afle în cea mai puternică poziție posibilă în acest moment crucial”. El a adăugat: „Vrem evident ca Ucraina să fie în cea mai puternică poziție, dar niciun război nu a fost câștigat doar cu un singur tip de armament”.

Zelenski urmează să își prezinte „planul de victorie” în cadrul unei întâlniri cu liderii de rang înalt ai NATO, planificată pentru acest weekend. Întâlnirea a fost amânată după ce președintele american Joe Biden și-a retras participarea pentru a coordona răspunsul guvernului SUA la uraganul Milton din Florida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel