Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a declarat că oficiali de rang înalt din administrația Biden au exercitat presiuni repetate asupra companiei sale pentru a cenzura informațiile legate de Covid-19 în timpul pandemiei.
Într-o scrisoare adresată lui Jim Jordan, președintele republican al comitetului judiciar al Camerei Reprezentanților, Zuckerberg a exprimat regretul său pentru faptul că a cedat în fața solicitărilor Casei Albe de a elimina „anumite conținuturi legate de Covid-19, inclusiv umor și satiră”, potrivit The Times.
Zuckerberg, în vârstă de 40 de ani, a subliniat că oficialii din administrația Biden „și-au exprimat frustrarea” atunci când Meta, care deține și Instagram și WhatsApp, a rezistat solicitărilor lor. „Cred că presiunile guvernamentale au fost greșite și regret că nu am fost mai vocali în opoziția noastră”, a scris Zuckerberg în scrisoarea făcută publică marți. „Suntem pregătiți să ne opunem dacă ceva similar se întâmplă din nou”.
În aprilie 2020, pe măsură ce pandemia de Covid-19 a paralizat economia globală, Facebook a început să trimită avertismente utilizatorilor care distribuiseră informații false despre virus. După ce vaccinurile au devenit larg disponibile în 2021, Facebook a adăugat etichete cu „informații credibile” postărilor despre vaccinuri, conform lui Zuckerberg.
În același an, Casa Albă a criticat platformele de social media, inclusiv Facebook, pentru că au permis răspândirea necontrolată a dezinformării legate de pandemie.
Republicanii din comitetul judiciar, care investighează moderarea conținutului pe platformele de social media, au salutat scrisoarea lui Zuckerberg ca pe o „victorie importantă pentru libertatea de exprimare”. Într-o serie de postări pe X (fostul Twitter), aripa republicană a comitetului a afirmat că scrisoarea confirmă suspiciunile îndelungate ale partidului că marile companii tehnologice au colaborat cu guvernul pentru a cenzura discursul și a favoriza politicile liberale.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat că oficialii au încurajat „acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea și siguranța publică” în fața unei pandemii mortale. „Poziția noastră a fost clară și consecventă: credem că toate companiile tehnologice și alți actori privați ar trebui să ia în considerare efectele acțiunilor lor asupra poporului american, în timp ce iau decizii independente cu privire la informațiile pe care le prezintă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Zuckerberg și-a exprimat, de asemenea, regretul pentru suprimarea unei povești publicate de New York Post despre laptopul lui Hunter Biden, chiar înainte de alegerile din 2020, după ce FBI-ul a avertizat că ar putea fi o operațiune de dezinformare rusă.
Laptopul conținea fotografii și videoclipuri cu fiul președintelui Biden consumând cocaină și întreținând relații sexuale cu prostituate, precum și emailuri despre care republicanii au susținut că arată cum Hunter Biden a folosit influența tatălui său pentru a încheia afaceri profitabile.
„Este clar acum că acele relatări nu erau dezinformări rusești, și, în retrospectivă, nu ar fi trebuit să diminuăm vizibilitatea acelei povești”, a scris Zuckerberg. De asemenea, el a anunțat că nu va face donații politice pentru alegerile din 2024.
În 2020, el și soția sa, Priscilla Chan, au donat 400 de milioane de dolari prin organizația lor filantropică pentru a finanța echipamente de protecție pentru lucrătorii electorali și pentru a ajuta la procesarea voturilor prin poștă.
„Știu că unii oameni cred că această activitate a favorizat un partid în detrimentul celuilalt”, a declarat Zuckerberg. „Scopul meu este să rămân neutru și să nu joc un rol de o parte sau alta — sau să dau impresia că fac acest lucru. De aceea, nu intenționez să fac o contribuție similară în acest ciclu electoral”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu