Mark Zuckerberg pare să intre în tabăra Trump alături de Musk - după ce a fost numit "republican secret" în 2013

Reuters Marketplace
Reuters Marketplace

Scrisoarea bombă a lui Mark Zuckerberg către Congres săptămâna aceasta, în care numește campania de cenzură a administrației Biden "greșită", ar putea semnala încă o schimbare spre dreapta în politica sa.

Fondatorul Facebook, un important donator democrat care l-a susținut cândva pe fostul președinte Barack Obama, și-a petrecut ultimii ani apărând în podcasturi de dreapta, amestecându-se cu luptătorii UFC care susțin MAGA ("Make America Great Again" - campania lui Trump) și numindu-l pe fostul președinte "un tip dur".

Miliardarul a legat chiar o prietenie cu președintele UFC, Dana White, care l-a prezentat pe Trump la convenția republicană din 2024 și care încă visează să găzduiască un meci caritabil în cușcă între Zuckerberg și rivalul său, Elon Musk.

Trump însuși, de fapt, a susținut că CEO-ul Meta l-a sunat "de multe ori" în timpul acestui ciclu electoral pentru discuții sincere și private. 

În timp ce miliardarul în vârstă de 40 de ani a refuzat în mod expres să susțină un candidat în cursa prezidențială din SUA din 2024, acțiunile sale i-au făcut pe mulți să-i pună la îndoială pozițiile. 

Oricare ar fi adevărul din spatele acestor speculații, donațiile politice ale lui Zuckerberg pentru 2024 au scăzut dramatic, pe măsură ce interesul său de a dona cauzelor și candidaților progresiști scade.

Administrația Biden, a scris el, a "greșit" când a cerut ca Facebook să cenzureze presupusa "dezinformare COVID"

Aparenta schimbare în politica sa a coincis cu o schimbare fizică. Zuckerberg a trecut de la hanoracele confortabile cu glugă și șlapii Adidas la părc creț și cămăși mulate cu lanțuri aurii. 

Zuckerberg a devenit, de asemenea, mai dornic să se antreneze în arte marțiale mixte, să se antreneze cu foști campioni MMA și să participe în mod regulat la evenimente UFC live la care Trump este, de asemenea, un participant regulat. 

Într-o scrisoare adresată luni președintelui Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților, Jim Jordan, Zuckerberg a spus că "regretă" că Facebook și celelalte aplicații deținute de compania-mamă Meta "nu au fost mai deschise" în opoziția lor față de cenzură.

Administrația Biden, a scris el, a "greșit" când a cerut ca Facebook să cenzureze presupusa "dezinformare COVID" în timpul pandemiei, printre alte postări.

Casa Albă, potrivit CEO-ului Meta, "a presat în mod repetat echipele noastre timp de luni de zile pentru a cenzura anumite conținuturi COVID-19, inclusiv umor și satiră, și și-a exprimat multă frustrare față de echipele noastre atunci când nu am fost de acord".

"Am făcut niște alegeri pe care, cu beneficiul retrospectiv și al noilor informații", a continuat Zuckerberg, "nu le-am face astăzi".

"Să-l văd pe Donald Trump ridicându-se după ce a fost împușcat în față, cu pumnul în aer, cu steagul american în spate, este unul dintre cele mai tari lucruri pe care le-am văzut vreodată în viața mea"

Comentariile – cea mai directă critică a CEO-ului Meta la adresa Casei Albe – au venit la doar câteva săptămâni după încercarea de asasinare a lui Trump. Zuckerberg a lăudat rezistența fostului președinte în fața tentativei din Pennsylvania.

"Să-l văd pe Donald Trump ridicându-se după ce a fost împușcat în față, cu pumnul în aer, cu steagul american în spate, este unul dintre cele mai tari lucruri pe care le-am văzut vreodată în viața mea", a spus Zuckerberg, în timpul unui interviu cu Bloomberg la sediul Meta din Menlo Park, California.

"La un anumit nivel, ca american, este greu să nu fii emoționat de acel spirit și acea luptă", a adăugat fondatorul Facebook.

"Și cred că de aceea o mulțime de oameni îl plac", a spus Zuckerberg

"Scopul meu este să fiu neutru și să nu joc un rol într-un fel sau altul – sau chiar să par că joc un rol", a spus Zuckerberg anul acesta. "Așa că nu intenționez să aduc o contribuție financiară în acest ciclu", a completat el.

Speculațiile cu privire la abordarea "ciudată" a fondatorului Facebook au fost răspândite de peste un deceniu, inclusiv într-un eseu din 2013 în revista The Atlantic, în care a fost întrebat dacă Zuckerberg este un "republican secret".

Potrivit unui raport al Wall Street Journal, Zuckerberg a ținut lecții personalului liberal al Facebook despre necesitatea de a vedea că utilizatorii site-ului înclină spre conservatori.

Apoi a mers atât de departe încât a apărat deciziile de a nu elimina postările făcute de Trump, deși ele încălcau regulile Facebook, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel