Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, după întâlnirea cu grupurile parlamentare, că Uniunea aşteaptă motivarea CC pentru a vedea dacă există posibilitatea de a se mai gândi la angajarea răspunderii pe Legea educaţiei sau la alte modalităţi de adoptare a acesteia.
"În acest moment, aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale să vedem dacă ne dă posibilitatea să ne mai gândim la angajarea răspunderii sau trebuie să găsim alte modalităţi de adoptare a legii. După ce vom avea această motivare şi o vom analiza, vom putea decide cum mergem mai departe. Dar, repet, fără o lege, o nouă lege a educaţiei nu putem merge mai departe", a spus Marko Bela după întâlnirea cu parlamentarii Uniunii.
El a precizat că grupurile parlamentare au analizat, în detaliu, situaţia creată în urma blocării adoptării Legii educaţiei, el subliniind că poziţia parlamentarilor maghiari coincide cu ceea ce a declarat şi după Consiliul Permanent al UDMR, şi anume că UDMR şi-a asumat răspunderea guvernării pe baza unui program comun, în care au fost incluse deziderate ale Uniunii.
"Pe de o parte ne-am asumat o contribuţie la rezolvarea problemelor legate de criza economică, pe de altă parte am preconizat continuarea unei reforme generale a societăţii româneşti în privinţa educaţiei, descentralizarea, reforma reţelei şcolare şi am preconizat lărgirea drepturillor minorităţilor. Putem continua drumul cu partenerii de coaliţie dacă mai departe vom avea garanţii că aceste deziderate vor fi îndeplinite, întrucât nu sunt numai ale noastre", a spus Marko Bela, citat de Mediafax
Solicitat să comenteze acuzaţiile aduse de opoziţie, conform cărora Uniunea ar cere, în schimbul neadoptării Legii educaţiei, mai mulţi bani de la buget pentru judeţele unde predomină maghiarii, Marko Bela a apreciat că în acest moment nu poate fi împărţită decât sărăcia.
"Legea educaţiei nu este o monedă de schimb. O astfel de acuzaţie demonstrează un anumit mod de gândire sau o anumită mentalitate şi anume că cei care guvernează pentru bani. Nu. Noi guvernăm pentru realizarea unor deziderate de reformă, nicidecum pentru un buget mai larg. Bugetul este important, dar în acest moment cred că putem împărţi numai sărăcia", a mai spus Marko Bela.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News