Mărmureanu: În România nu există pericolul unui cutremur de 9 grade

marmureanu
marmureanu

Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adâncime, ar putea apărea după 2040, a declarat duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

El a precizat că, din punctul său de vedere, nu sunt probleme nici cu centrala nucleară de la Cernavodă, întrucât aceasta a fost proiectată astfel încât să reziste la un cutremur de intensitate 7,5, cea mai mare intensitate care ar putea fi produsă în zona seismică Vrancea, scrie Mediafax.

Gheorghe Mărmureanu a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că în România este deocamdată linişte din punct de vedere seismologic, iar mişcările produse în timpul cutremurului din Japonia nu vor atinge România, pentru că "sunt multe sisteme amortizante până aici".

"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat şi Cernavodă, la care a fost făcută şi Casa Poporului şi tot ce facem este calculat tot pentru 7,5", a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului.

El a precizat că nu ştie când va veni următorul cutremur în România şi nici cât de mare va fi, dar analizele făcute, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, indică faptul că ar urma un cutremur la mare adâncime, dar nu mai devreme de anul 2040.

"Pământul nu ştie matematică, nu ştie probabilităţi, nu ştie fizică. Noi am făcut o analiză şi am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Şi avem aşa: 1738 un cutremur de suprafaţă, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, când Cetatea Neamţului a fost dărâmată. Urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci după 36 de ani, tot de suprafaţă. Deci suprafaţă, adânc şi iar suprafaţă. Urmează 1940, deci după 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu există! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (...) Şi urmează 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmează un cutremur de mare adâncime care ar însemna să fie prin 2040", a mai spus Mărmureanu.

Specialistul susţine că după anul 2040, până în 2066, există posibilitatea producerii unui cutremur la mare adâncime, a cărui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.

"Se pune problema unui cutremur foarte adânc. Dacă va fi foarte adânc, va fi către Chişinău. Depinde când e. S-ar putea să nu fie pentru că cel din 1986 a fost foarte adânc. A lipsit foarte puţin să treacă peste 7. Aşa cum arată lucrurile acum, pentru că noi avem un sistem şi în fiecare secundă ştim ce se întâmplă în România şi în lume, părerea mea e că nu are cum să fie decât de foarte mare adâncime", a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Întrebat despre rezistenţa clădirilor în cazul unui cutremur de mare intensitate, directorul Institutului de Fizică a Pământului a precizat că după anul 1977 (la 4 martie 1977, ora 21.22, s-a produs un seism de 7,2 grade pe scara Richter, devastator pentru România deşi a durat 55 de secunde, soldat cu 1.500 de morţi, 11.300 de răniţi şi 33.000 de locuinţe prăbuşite, în special în Capitală-n.r.), foarte multe clădiri din Bucureşti au fost proiectate astfel încât să reziste la o intensitate 8-9 grade pe scara Richter.

Specialistul a adăugat că ar trebui constituită o comisie de avizare în acest sens şi a precizat că nu există "zone preferenţiate", ci doar "zone cu case bine făcute şi zone cu case prost făcute".

"Acesta este adevărul. În 1977 toate clădirile care au căzut, au căzut din cauza unor greşeli de proiectare şi de execuţie. Vă spun sigur asta şi putem lua fiecare bloc care a căzut. Cutremurul din 1977 a avut o anumită directivitate" a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Specialistul a mai vorbit şi despre extinderea sistemului de avertizare în caz de cutremur, precizând că acesta ar trebui să funcţioneze şi pentru mass-media şi chiar pentru telefoanele mobile, ceea ce ar însemna că toată lumea ar putea afla cu 30-40 de secunde înainte de producerea seismului.

Mărmureanu a explicat că sistemul de avertizare actual este construit pentru instalaţii cu risc major la cutremur, iar următorul pas ar fi ca acesta să existe măcar în sălile de operaţie din spitale, pentru ca medicul să primească semnalul şi să pornească generatorul.

"Am găsit o echipă privată, dar de acum nu mai e treaba mea. Trebuie să găsim bani. La fel de important e cu lifturile. Am să mă bat pentru acest sistem. Cel puţin pentru spitale este foarte important. Şi pentru şcoli", a mai spus Mărmureanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel