EXCLUSIV  Marș endometrioză. Cazul Ralucăi a stârnit valuri de reacții. Elena Andreea Olaru: Filmulețul a strâns peste 390.000 vizualizări. E o boală vizibilă doar pentru cele care o trăiesc

Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-emo-ie-sentiment-8057067/
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-emo-ie-sentiment-8057067/

Una din zece femei are dureri debilitante. Una din zece femei este condiționată de o toaletă și intimitate. Una din zece femei suferă de infertilitate. Cu toate acestea, femeilor le este rușine să vorbeasca despre ce simt. 

Așa am traduce, pe scurt, endometrioza, boala cu o mie de fețe supranumită „cancerul care nu ucide”. Și pentru că martie este #EndoMarch, luna de conștientizare a endometriozei la nivel global, ne-am propus să vă vorbim mai mult despre această boală, cu atât mai mult cu cât pe 16 martie va fi un marș în Piața Victoriei.

Elena Andreea Olaru este o tânără care vrea să scoată endometrioza din anonimat pentru a nu mai fi considerată o boală tabu. Din acest motiv, organizează un marș.

2. -imagine fara descriere- (elena-olaru_79275100.jpg)

Este primul marș pentru femeile cu endometrioză, dar și pentru soți, prieteni, femei sănătoase pentru că boala are implicații sociale. Între șapte și zece ani durează diagnosticarea. „Ne dorim ca femeile să rupă tăcerea și să scădem această rată. Ne dorim să arătăm că aceasta boală nu este una închipuită!”, a zis Elena Andreea Olaru care ne-a acordat și un interviu despre evenimentul din 16 martie.

3. -imagine fara descriere- (endometrioza-mars-elena-olaru_20782700.jpg)

Ai vorbit cu foarte multe paciente cu endometrioză. Dă-ne, te rog, un exemplu de caz care te-a impresionat foarte mult și ar trebui să fie că un trigger pentru ieșirea la marș.

„Cazurile impresionante sunt multe. Un caz care îmi vine în minte, pentru că am realizat împreună un filmuleț de conștientizare (ce a strâns peste 390.000 de mii de vizualizări și a stârnit mii de reacții), este cel al Ralucăi, în vârstă de 38 de ani, care până la această vârstă a avut 6 operații pentru endometrioză, ileostomă (pentru cei care nu știu, este un orificiu artificial, creat la nivelul peretelui abdominal, pentru eliminarea materiilor fecale), reimplantare ureterală cu sondare timp de 10 zile, 15 ani de dureri teribile, 3 FIV-uri, o sarcină gemelară pierdută în 6 luni...

Nici nu îmi pot imagina suferința ei și prin ce trecut și dacă o privești, o să vezi o femeie dulce, blândă, optimistă și zâmbăreață, care îți transmite numai energie caldă și pozitivă. Dar... așa este endometrioza! Este o boală invizibilă și vizibilă doar pentru cele care o trăiesc. 


Acesta este doar un caz, însă sunt atât de multe femei care trăiesc în dureri și duc o viață mizerabilă din cauza acestei boli. Statistic se spune că 1 din 10 femei are endometrioză, eu spun că acest număr este mult mai mare, doar că foarte multe femei tac. Am întâlnit fete tinere care mi-au mărturisit că mama le-a spus că este rușinos să vorbească despre menstruație sau că e normal să aibă dureri. Că vor trece când se fac mari. 


Pentru mine, pe lângă cazurile pe care le citesc și cu care iau contact zilnic prin intermediul meseriei pe care o practic (nutriționist cu specializare în afecțiuni metabolice) sau a grupului dedicat, un declanșator care m-ar îndemna și ar trebui să îndemne pe toată lumea... este dorința de a ajuta fetele tinere și femeile să nu mai sufere singure. Să le arătăm cât de multe suntem, să le arătăm că ceea ce simt nu e normalitatea. Să le încurajăm să vorbească despre simptome, să se informeze atât ele, cât și părinții și să scădem rată de diagnosticare. În momentul acesta, 1 din 10 femei așteaptă între 7 și 10 ani să obțină un diagnostic corect”, ne-a spus Elena Andreea Olaru.

VEZI ȘI: Marș în Piața Victoriei pentru femeile cu endometrioză, boala neînțeleasă de șefi. Elena Andreea Olaru: Ce altă boală știi care să fie atât de ignorată și care lasă atâtea femei în suferință?:

https://www.dcnews.ro/mars-in-piata-victoriei-pentru-femeile-cu-endometrioza-boala-neinteleasa-de-sefi-elena-andreea-olaru-ce-alta-boala-stii-care-sa-fie-atat-de-ignorata-si-care-lasa-atatea-femei-in-suferinta_951037.html


 
Are și un mesaj pentru medicii din România privind pacientele cu endometrioză.

„Să fie mai receptivi la ce spun pacientele. Să cunoască boala și complexitatea simptomelor. Dacă pacienta acuză simptomele specifice endometriozei, să nu le invalideze doar pentru că nu „se vede nimic". Dacă nu știu să opereze boala, să trimită mai departe la colegii specialiști, să nu se împiedice de orgoliu”, a mai zis Elena Andreea Olaru care a cerut empatie mai multă din partea medicilor pentru femeile cu endometrioză care au dureri constante: „Auzim povești înfiorătoare de la fete care primesc replici extrem de urâte de la medici, care devin exasperați de prezența lor și de „lipsa unei boli reale". Inclusiv eu am primit astfel de replici neadecvate”.

VEZI ȘI: Endometrioza și țeapa unei analize: CA 125. Medicul Voicu Simedrea oferă explicații - EXCLUSIV:

https://www.dcnews.ro/endometrioza-i-eapa-unei-analize-ca-125-medicul-voicu-simedrea-ofera-explica-ii-exclusiv_491024.html

VEZI ȘI: Dr. Adrian Dijmărescu, SANADOR, despre endometrioză. Semnele bolii, simptome și investigații - Video:

https://www.dcnews.ro/dr-adrian-dijmarescu-sanador-despre-endometrioza-semnele-bolii-simptome-si-investigatii-video_903827.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel