EXCLUSIV  Marș în Piața Victoriei pentru femeile cu endometrioză, boala neînțeleasă de șefi. Elena Andreea Olaru: Ce altă boală știi care să fie atât de ignorată și care lasă atâtea femei în suferință?

Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-ine-in-maini-canapea-5979735/
Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-ine-in-maini-canapea-5979735/

Endometrioza este boala cu o mie de fețe. Este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Endometrioza este o boală enigmatică, o boală care, de multe ori, lasă femeile fără energie, fără poftă de viață. Nu degeaba a fost denumită „cancerul care nu ucide”. 

Este o boală care îți dă viața peste cap, dar cu toate acestea, aproape nimeni nu te crede. Femeile care au endometrioză s-au lovit, de multe ori, de ochi dați peste cap. „Iar te vaiți?” / „Orice femeie are menstruație și nu este mare scofală” / „Îți e lene să te duci la muncă!” / „Ești însărcinată de ai burta așa mare?!” - multe femei au auzit, măcar o dată în viață, o astfel de replică. Femeile cu endometrioză se înțeleg doar ele între ele. Restul lumii... mai greu.

Doar că femeile cu endometrioză sunt speciale și au nevoie să fie, în primul rând, înțelese. Multe femei cu endometrioză au dureri groaznice la menstruație. Altele se confruntă cu infertilitatea. Altele sunt mereu întrebate dacă sunt însărcinate doar pentru că mereu sunt balonate din cauza bolii. Multe femei se simt obosite, au probleme cu digestia, au menstre dureroase (dismenoree), însoțite de crampe, dureri lombare și abdominale în timpul menstruației, durere la contact sexual, menstruații foarte dureroase, durere intermenstruală. Acestea sunt doar o parte din simptomele bolii, boală care se manifestă diferit de la femeie la femeie. Nu toate femeile au aceste simptome. Este suficient să aibă doar un simptom, dar să fie atât de puternic încât să te întrebi de ce ești tu „aleasa”. 

Endometrioza este o boală cronică care poate avea forme grave și extrem de invalidante. Parlamentul European a calculat costuri sociale anuale de 30 miliarde de euro pentru concediile legate de endometrioză.

Și pentru ca endometrioza să fie scoasă din anonimat, pentru a nu mai fi o boală tabu, Elena Andreea Olaru, nutriționistă, organizează un marș. Și nu o face doar din calitate de nutriționistă, ci de femeie care știe foarte bine ce este endometrioza. Astăzi se ocupă de realizarea planurilor alimentare eficiente pentru femeile care au endometrioză.

Pe 16 martie 2024, în Piața Victoriei, femeile cărora li s-au reproșat că au dureri închipuite, că-s prea sensibile, că se vaită degeaba, că exagerează cu simptomele vor ieși să arate cât de multe sunt. Sunt femei cu două, trei, șase sau zece operații la activ... pentru ceea ce unii spun: „este doar o boală închipuită!” 

2. Elena Andr... (mars-pentru-endometrioza_28665900.jpg)


Pe 16 martie 2024, femeile vor arăta cu degetul endometrioza și vor rupe tăcerea care înconjoară această afecțiune dureroasă. Marșul este totodată o ocazie de a face vizibilă suferința multor femei și de a sparge barierele care împiedică deschiderea dialogului despre această problemă de sănătate.

De ce ar trebui să fim în Piața Victoriei?

Am întrebat-o pe Elena Andreea Olaru, organizatoarea evenimentului, de ce ar trebui să fim în Piața Victoriei la acest marș. Evenimentul nu este doar pentru pacientele cu endometrioză, ci și pentru soți, șefi, femei sănătoase și așa mai departe pentru că este o boală cu multe implicații sociale. Femeile cu endometrioză au nevoie, de exemplu, de mai multe zile libere și riscă să nu fie înțelese la muncă de șefi.

3. Elena Andr... (elena-olaru-andreea-mars-endometrioza_76601700.jpg)

Elena Andreea Olaru


„Ar trebui să fim Piața Victoriei pentru că problemele din jurul gestionării acestei boli sunt foarte grave și sunt îngrozitor de subestimate. Nu este o boală fatală precum cancerul, însă este o boală care afectează enorm calitatea vieții. Închipuie-ți că nu poți munci din cauza durerilor debilitante și a simptomatologiei. Închipuie-ți că nu poți face sex, că nu poți avea grijă de copil, că nu poți avea copii (50% dintre femeile cu endometrioză suferă de infertilitate), că nu poți participa la evenimente sociale decât în funcție de perioada menstruației sau pentru că ești condiționată de existența unei toalete și a intimității.

Închipuie-ți că prietenii, familia, soțul, partenerul și cel mai grav medicii îți spun că nu ai nimic, că exagerezi, că ești prea sensibilă. Apoi, trebuie să dai mii, chiar zeci de mii de euro că să-ti recuperezi viața. Noi nu trebuie să ne închipuim. Noi așa trăim. Grupul pe care l-am creat de la 0 are 11.000 de membri. 11.000 de femei (și câțiva bărbați) care suferă îngrozitor, unele nu știu ce e cu ele, iar medicii nu le lămuresc, altele știu ce e cu ele, dar nu pot convinge niciun medic să le ajute sau să le ia în serios!

Ce altă boală știi care să fie atât de ignorată și care lasă atâtea femei în suferință? Femeile cu endometrioză nu doar că trebuie să-și pună singure diagnosticul, dar trebuie să lupte cu toată lumea pentru dreptul la o viață normală. Asta îi include pe șefii care nu consideră că durerile menstruale severe sau orice dureri specifice femeilor justifică absența de la muncă sau tratament special.

Asta îi include pe partenerii care le acuză de lipsă de interes, de sensibilitate exagerată sau manipulare. Nu am degete la mâini să îți exemplific de câte ori am primit reacția de „ochi dați peste cap" la auzul fiecărei vizite pe care am făcut-o la spital.

Pe 16 martie 2024, ora 14:00, ne adunăm să arătăm cât de multe suntem, cele cu dureri închipuite, cele prea sensibile, cele care exagerăm, cele care nu au nimic, cele care au la activ 2, 3, 6, 10 operații pentru această boală închipuită! Pe 16 martie „arătăm cu degetul" endometrioza, îndepărtăm stigmatele și rupem tăcerea care înconjoară această afecțiune dureroasă. Marșul (vreau să subliniez încă o dată că este unul pașnic) este o ocazie de a face vizibilă suferință multor femei și de a sparge barierele care împiedică deschiderea dialogului despre această problema de sănătate”, a zis Elena Andreea Olaru, organizatoarea evenimentului, pentru DC News.

În încheiere vă invităm să urmăriți și un interviu cu Dr. Horațiu Roman, la Academia de Sănătate, despre endometrioză:

Youtube video image

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar celui din cavitatea uterină (endometrul), se dezvoltă în afara uterului. Ea implică adesea ovarele, trompele uterine și peritoneul (foița care căptușește cavitatea pelvină). În multe cazuri, țesutul endometriozic se extinde și în afara zonei pelvine, afectând organele învecinate. Endometrioza se poate regăsi la nivelul sistemului urinar, la nivelul intestinului. Ea a fost descoperită pe aproape toate organele din corp.

Stadializarea endometriozei se realizează în funcție de extensia leziunilor și poate fi cu afectare minimă sau severă, de la endometrioză de gradul I până la gradul IV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel