Săptămâna Patimilor - Marțea Mare: Tradiții și obiceiuri

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație aparte pentru creștini înainte de Paște. Marțea din Săptămâna Mare, mai este numită și marțea seacă. În această zi există câteva tradiții de care oamenii țin cont.

Marţea Mare este o zi specială în care, deşi creştinii pot lucra, deoarece biserica nu consideră asta un păcat, este indicat să respecte anumite datini pentru a atrage norocul în casa lor.

Tradiții și obiceiuri

În Marţea Mare este indicat să se cureţe casa, curtea, grădina şi livada. Totodată fiecare cameră din locuinţă ar trebui aerisită, iar lucrul la câmp ar trebui terminat. Cea mai importantă parte a curăţeniei este curăţarea gemurile, care ar trebui spălate astfel încât lumina să poată intra în casă.

Este ultima zi în care gospodării mai pot face munci agricole. După această zi, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să-și ajute nevestele la treburile din gospodărie, mai ales dacă este vorba despre munci grele, solicitante.

Totodată se crede că dacă bărbaţii le sunt de ajutor nevestelor în casă, tot restul anului relaţia lor va fi armonioasă şi vor avea spor în casă.

În Marţea Mare oamenii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile, această zi fiind caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă (interdicții pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât și pe cea pozitivă (scăldatul ritualic, pentru a seca bolile).

În unele zone ale țării, ziua de marți este numită Marțea Încheiată. În această zi nu se sparg nuci, tradiția spunând că, dacă spargi nuci, nu ai parte de miezul de nucă, pentru că acestea ar fi cumva „încheiate", adică greu de decojit.

În Bihor și în Maramureș săptămâna aceasta este numită și Săptămâna Neagră. În Maramureș, oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru și în albastru închis. Mulți credincioși încearcă chiar să țină post negru în unele din aceste zile, având credința că Dumnezeu îi ferește de boli, le dă sănătate și îi ajută pentru tot restul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel