Cu toate că numărul 13, de sine stătător, este considerat de greci unul aducător de noroc, combinaţia marţi şi data de 13 este considerată fatidică.
Superstiţia din jurul zilei de marţi, 13, este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte: prima, cea de numărul 13, care este numită şi triskaidekaphobia, şi teama inexplicabilă de zilele de marţi. Ca rezultat al acestei fobii, la unele clădiri înalte etajul 13 nu există, fiind denumit 14, de asemenea numărul 13 la case este adeseori „uitat".
Iuda Iscariotul a fost al treisprezecelea apostol şi al treisprezecelea sosit la Cina cea de Taină. De atunci, se crede că aduce ghinion să existe 13 persoane la masă.
Numărul 13 este, în Tarot, cartea denumită Moartea XIII. Cavalerul mortii trece peste toti fără să-i pese de nimeni. Cifra 13 este atribuită în anumite culturi tradiţionale divinităţii însăşi. În lucrările de numerologie această cifră apare investită cu următoarele semnificaţii simbolice: are proprietăţi purificatoare, reprezintă încercarea, suferinţa şi moartea – în sensul că distruge un înveliş material pentru a face trecerea la un nivel superior de existenţă. În Caballa numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului, dar totodată în creştinism este atribuit Fecioarei Maria, a cărei menire este să zdrobească ţeasta Satanei. Este, de asemenea, numărul eternei reîntoarceri, al ciclicităţii, al spiralei, al perpetuei reînnoiri, care supune cosmosul unor permanente mişcări şi oscilaţii.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News