Martina Navratilova, fosta mare jucătoare de tenis, a fost diagnosticată cu cancer de gât și de sân.
Martina Navratilova a fost diagnosticată cu cancer la gât și la sân, pe care ea l-a descris drept o "dublă lovitură", scrie tennis.com, citat de The Washington Post. Numind bolile "grave, dar încă reversibile”, câștigătoarea de 18 ori de Grand Șlem la simplu a mărturisit că "speră la un rezultat favorabil”.
Cancerul de gât în stadiul 1 al Martinei Navratilova este legat de papilomavirusul uman (HPV), cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală din Statele Unite și precursorul mai multor tipuri de cancer.
"Cancerele de cap și gât provocate de HPV cresc dramatic în Statele Unite”, a spus Otis Brawley, profesor de oncologie la Universitatea Johns Hopkins, adăugând că "Rata de incidență, s-a dublat în ultimii 15 ani”. Majoritatea pacienților sunt bărbați, dar "oricine se poate îmbolnăvi”, a spus el.
Fostă nr.1 mondial, Martina Navratilova a cucerit 59 de titluri de Mare Şlem, la simplu, dublu şi dublu mixt, pe parcursul carierei sale, scrie Agerpres. Născută în Cehia, Navratilova a obţinut cetăţenia americană în 1981. Ea s-a mai confruntat anterior cu un cancer la sân, care i-a fost diagnosticat în 2010.
În luna noiembrie a anului trecut, Martina Navratilova a efectuat o serie de teste în urma cărora i s-a descoperit un nodul în gât. Cu această ocazie, medicii i-au diagnosticat şi al doilea cancer la sân, ambele în faza 1. Fosta sportivă va începe tratamentul săptămâna viitoare, la New York, potrivit WTA.
Marea sa rivală pe terenurile de tenis, care i-a devenit prietenă, Chris Evert (68 de ani), a dezvăluit în ianuarie 2022 că suferă de cancer ovarian, pe care l-a tratat cu succes.
Cancerul de cap și gât provocat de virusul HPV a crescut în ultimii 50 de ani, spun specialiștii. Cei mai expuși se pare că sunt bărbații între 60 și 64 de ani, scrie dcmedical.ro. Rata de cancere a capului și a gâtului a crescut începând cu anii 1970, iar majoritatea sunt legate de papilomavirusul uman (HPV), potrivit unui studiu publicat în Epidemiologia, Biomarkerii și prevenirea cancerului.
Brandon A. Mahal, doctor în medicină, și colegii au evaluat datele de la 12.017 pacienți cu carcinom cu celule scuamoase ale capului și gâtului aflate în bazele de date. În mod specific, autorii au analizat datele privind pacienții care au fost diagnosticați în perioada 2013-2014 cu cancere orofaringiene și cancere ale subunităților de hipofaringe, nazofaringe și alte subunități ale faringelui. Cancerul cavității bucale și laringelui nu a fost inclus în baza de date.
Cercetătorii au descoperit că, în perioada de studiu, incidența cancerelor orofaringiene pozitive cu HPV a fost de 4,62 la 100.000 de persoane. Prezența cancerului cu HPV pozitiv a fost legat de o mortalitate specifică cancerului mai mică decât în cancerul cu HPV negativ, pentru cancerul orofaringian, dar nu și pentru celelalte subsite, potrivit medicalxpress.com. Pacienții bărbați albi au avut cele mai mari rate de cancer pozitiv cu HPV, la 5,47 și 8,00 la 100.000 de persoane. Pacienții cu vârste între 60 și 64 de ani au avut cele mai mari rate, în funcție de vârstă (rata maximă de 27,23; 95% CI, 25,55 - 28,91).
"Prin studiul nostru, avem acum o imagine mai clară a măsurii în care cancerul de orofaringe afectează americanii", a declarat un coautor într-un comunicat. "Acest lucru consolidează cât de importantă este educarea pacienților despre vaccinul HPV, importanța renunțării la fumat, precum și practicile sexuale sigure - în special sexul oral, care este modul în care credem că HPV oral este contractat în cea mai mare parte".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News