Găsești în articol mărturia unei mame care luptă în războiul din Ucraina alături de soțul său.
De când a izbucnit războiul în Ucraina, pe 24 februarie, aproximativ 30.000 de ucrainence luptă pe front împotriva armatei ruse, cot la cot cu bărbații. Majoritatea și-au lăsat copii în urmă și au mers să lupte pentru a le readuce siguranța acasă. Cele norocoasă au reușit să-și trimită micuții în străinătate, alături de alți refugiați.
Jurnaliștii PressHUB au reușit să discute cu una dintre femeile care luptă pe front, cu arma în mână, împotriva rușilor. Au vorbit la telefon deoarece femeia nu a vrut să-și dezvăluie identitatea și nici locul unde se află, totul pentru siguranța familiei ei.
„Sunt în forțele armate din 2008. Am intrat la Institutul Militar al Universității Naționale Taras Shevchenko din Kiev. De la 16 ani sunt în armată. Timp de 5 ani am studiat la Institutul Militar. (...) Pentru mine, despărțirea de familie este cel mai complicat moment. Și ochii băieților și fetelor care au experimentat pierderea celor dragi, care au supraviețuit bombardării și au supraviețuit, dar au văzut moartea cu proprii lor ochi. Acestea sunt cele mai dificile și mai puternice emoții. Pentru că lucrez cu astfel de oameni și încerc să le refac starea morală și psihologică”, a povestit tânăra aflată pe front.
„Soțul meu este acum neoficial în rândurile Forțelor Armate, ca să zic așa. A fost militar până acum aproape 4 ani, și-a dat demisia, dar s-a întors când a izbucnit războiul. Nu pot dezvălui informații mai specifice, dar el face o muncă periculoasă și importantă. (...) Copilul nostru este acum cu părinții soțului, într-un loc mai mult sau mai puțin sigur, așa că sunt liniștită pentru viața și sănătatea lui. Pe de altă parte, în țara noastră nu există locuri sigure și rachete ar putea lovi peste tot. Și bineînțeles că despărțirea de el, și ce crede el, nu-mi imaginez ce se întâmplă în capul lui. Știu că trebuie să lucreze cu un psiholog când câștigăm.” a mai mărturisit aceasta.
„Pentru copii, în general, este necesar să se explice astfel de evenimente într-un format cât mai jucăuș.
Am spus, pentru că soțul meu nu a putut vorbi mult timp, că am fost atacați de un dragon rău., iar eu și tatăl lui trebuie să-l învingem, iar când vom câștiga, ne vom întoarce după el și îl vom duce acasă. Și acum, când a văzut rachetele, vorbea cu astfel de emoții, căci rachete au zburat acolo – era dragonul malefic care a tras rachete”, și-a amintit tânăra.
„Mamă, vei ucide dragonul cu rachete și vei veni după mine, nu?”, a spus copilul, la telefon, își amintește femeia, îngrijorată pentru siguranța lui și cu mult dor în suflet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News