Veronica Micle și Mihai Eminescu au avut una dintre cele mai furtunoase relații de iubire.
Criticul literar Daniel Cristea-Enache și scriitorul Flaviu George Predescu au dialogat, sâmbătă, într-o nouă întâlnire literară intitulată „De Ce Citim” și transmisă în exclusivitate, în direct, la DC News. Și la această emisiune tot Mihai Eminescu a fost personalitatea despre a cărei operă și biografie s-a vorbit în cadrul celei de-a opta emisiuni realizate de către cei doi literați. Lui Mihai Eminescu consacrându-i-se astfel două emisiuni.
”Într-o scrisoare din 1882, anul a fost adăugat cu cerneală violet de Veronica Micle, vedem la ce lucra Eminescu pe 10 aprilie când îi trimite o epistolă”, a spus criticul literar Daniel Cristea-Enache. Se întâmpla pe când marele poet avea 32 ani.
”Vedem aici acel Eminescu care nu beneficiază de filtrul artistic, sau literar, sau poetic. Aici nu este un text de literatură al scriitorului. Este un text epistolar al omului Eminescu care trimite niște rânduri, de bărbat îndrăgostit, iubitei sale, spunându-i la ce lurează. Este o mărturie de istorie literară absolut senzațională”, a mai spus Daniel Cristea-Enache.
Fetițule dragă,
Nu te supăra dacă nu-ți scriu numaidecât după ce-ți primesc scrisorile, dar în adevăr înot în stele. Acuma m-au apucat frigurile versului și vei vedea în curând ceea ce scriu. Îndată ce mă voi muta de aici îți trimit bani de drum; pân-atunci “Legenda” la care lucrez va fi gata și fiindcă luceafărul răsare în această legendă, tu nu vei fi geloasă de el, fetițul meu cel gingaș și mititel, și nu te-i supăra că nu-ți scriu imediat, nici că nu-ți scriu mult. Cred că e un gen cu totul nou acela pe care-l cultiv acum. E de-o liniște perfectă, Veronică, e senin ca amorul meu împăcat, senin ca zilele de aur ce mi le-ai dăruit. Căci tu ești regina stelelor din cerul meu și regina gândurilor mele - graziosa - graziosissima donna - pe care o sărut de mii de ori în somn și trează și mă plec ei ca robul din “O mie și una de nopți”
Emin
10 aprilie 1882
”Când îi trimitea această epistolă Veronicăi Micle, Mihai Eminescu scria la Luceafărul. Ce mărturie fabuloasă de istorie!”, a conchis criticul literar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News