Câmpia Bărăganului se află într-o situație extrem de gravă. Afectată de o secetă care nu s-a mai văzut din 1945, agricultură din zonă este pur și simplu paralizată. Culturile sunt arse, iar țăranii nu mai știu ce să mai facă.
Jurnalistul Mihai Vișoiu a povestit pentru De Ce News situația cumplită în care se află culturile din Câmpia Bărăganului.
”În județele din sud-estul țării, seceta este mai mult decât tragică. Țăranii trăiesc tragedia care este mult mai cumplită decât a celor care au apucat-o în anii 1945-1946. De o săptămână, în județele Ialomița, Călărași, Brăila și Buzău au fost temperaturi de 38-40 de grade, la umbră. Pământurile au crăpat de scapă picioarele animalelor mari în ele. Porumbul este uscat precum tutunul. Sunt lucruri pe care Câmpia Bărăganului nu le-a mai întâlnit de mai bine de o jumătate de secol. Țăranii sunt efectiv disperați, grădinele de legume s-au ars și ele”, a spus Vișoiu
VEZI SOLUȚIA LUI OBAMA ÎMPOTRIVA SECETEI
Seceta nu a afecat doar culturile. Mihai Vișoiu spune că țăranii sunt forțați să-și vândă animalele pentru că nu mai au cu ce să le întrețină.
”Fântânile au secat, câmpurile sunt pur și simplu arse. Oamenii i-au și ultimul mililitru de apă pentru a-l da animalelor și nu beau ei. Sunt nevoiți să-și vândă animalele pe nimic. Nici la abator nu mai primesc animalele.”, a mai spus jurnalistul.
Mihai Vișoiu dă vina pentru această situație pe distrugerea sistemului de irgiații.
”În această zonă, în 1989 erau peste 1 milion de hectare irigate, din cele mai moderne sisteme. Tragedia agriculturii românești s-a întâmplat modului în care guvernații au lăsat de izbeliște sistemele de irigații. În județul Constanța erau aproape 400.000 de hectare la irigat. În județele Brăila, Călarași și Ialomița, aproape un milion de hectare .Existau 2000 de km de canale de irigații. Toate acestea s-au dus pe apa sâmbetei. Dalele canalelor au fost luate și folosite pentru asfaltare curților. Dacă vă duceți să vedeți cu ochi voștrii, dintr-o stare de pompare sau de punere sub presiune, aveți imaginea unei clădiri pe care a căzut o bombă. Fără sisteme de irigații, fără punerea în functiune a aducerii apei pe canale și de aici agricultorii să poata iriga, Băraganul se va transforma într-un deșert.”, a mai spus Vișoiu, pentru De Ce News.
Citește și: Seceta distruge recoltele de porumb din Europa și SUA. România nu e afectată grav, încă”În Constanța din 400.000 de hectare care se irigau atunci, acum se irigă ceva mai puțin de 20.000. În Ialomița se irigă peste 1000 de hectare din cele 300.000. În locurile în care se irigă, culturile nu au nimic.” a declarat Mihai Vișoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News