Fostul comandant al Coloniei de Muncă de la Periprava, Ion Ficioru, este considerat unul dintre cei mai duri ofiţeri de penitenciare din perioada comunistă. Una dintre victimele sale, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, a mărturisit un episod din infernul trăit la Periprava.
"Acest Ficior era comandant peste toate lagărele din centrul Periprava pentru că mai erau şi nişte sateliţi. Într-una din zile am fost scoşi la muncă să plantăm arpagic şi de foame am început să mâncăm. Am mâncat arpagic şi ne-a provocat nişte arsuri cumplite. Sucurile noastre gastrice erau pe cale de dispariţie. Nu avea stomacul ce să mistuie dacă înfometarea era cumplită. Ajunsesem majoritatea dintre noi la greutăţi între 50-55 de kilograme, eram adevărate cadavre vii. Mâncând acel arpagic, unul dintre noi a zis să ducem şi celor bătrâni şi bolnavi din lagăr. Am început să băgăm în buzunare şi în sân. Un militar care ne păzea cu pistoale automate şi câini lupi a observat ce facem noi, a chemat gardianul. Acesta ne-a pus să stăm în genunchi, să dezbrăcăm zeghea şi să scoatem arpagicul. Fiecare avea o grămăjoară, în faţa lui, de un kilogram - un kilogram şi jumătate de arpagic şi a spus să mâncăm. Apare şi Ficior şi întreabă ce e cu noi. Gardianul i-a raportat şi Ficior a stat să vadă ce se întâmplă. Doi am reuşit să mâncăm arpagicul, dar al treilea nu a reuşit să mănânce nici jumătate şi urla de durere, de arsurile pe care i le provoca arpagicul. Atunci Ficior s-a dat în spatele lui şi i-a tras un pumn în tâmplă, omul a căzut pe o parte, iar Ficior l-a lovit cu cizmele numai în cap. Timp de 40 de zile, acel coleg avea capul ca o mare minge neagră, totul era tumefiat, nu i se vedeau nasul, gura, ochii. Acesta e un mic incident faţă de ce era capabil Ficior", a spus Octav Bjoza, victima torționarului Ficioru, scrie Realitatea.
Octav Bjoza consideră că tragerea la răspundere a torţionarilor a venit cam târziu: "Este mult prea târziu pentru că marii criminali ai României au murit liniştiţi în paturile lor de vârstă şi unii chiar au fost înmormântaţi cu onoruri militare, beneficiind până în ultima clipă de viaţă de decoraţiile şi distincţiile obţinute în lupta cu noi, cât şi de pensiile nesimţite. Alde Ficior au fost, nu zeci, sute în România".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News