Mărturiile românilor care trăiesc în Kiev despre bombardamentele rusești: Fum, întunericime, miros strașnic. Trăim fiecare zi ca pe ultima

Mărturiie românilor care trăiesc în Kiev despre bombardamentele rusești: Fum, întunericime, miros, strașnic. Trăim fiecare zi ca ultima zi / Foto: Agerpres
Mărturiie românilor care trăiesc în Kiev despre bombardamentele rusești: Fum, întunericime, miros, strașnic. Trăim fiecare zi ca ultima zi / Foto: Agerpres

Mai mulți români care trăiesc în Kiev au povestit prin ce coșmar au trecut luni dimineața, când Rusia a bombardat orașul.

Românii care locuiesc în Kiev au trecut printr-un adevărat coșmar luni dimineață, când capitala Ucrainei a fost masiv bombardată de ruși.

Preotul Valentin Pavelenko slujește de 14 ani la parohia Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril din Kiev. În zori a ascultat îngrozit sunetele puternice provocate de explozii și s-a rugat să nu existe victime. 

"Dimineață ne-am trezit iar de la împușcături. S-a deschis chiar și ușa dintre camere, singură, de la bufnituri. Chiar îmi părea la un moment dat că geamurile sar, cât de tare e. Foarte mult fum, nu departe de unde locuim, nu departe de biserică. A venit fum, întunericime, miros, strașnic. Trăim fiecare zi ca ultima zi", a spus preotul pentru Pro TV.

"În siguranță pot fi cei care stau în ascunzișuri, sub pământ"

Adrian Capalb, un  jurnalist ucrainean cu rădăcini româneşti, a vorbit chiar în timpul unei noi alarme aeriene. El a povestit că în Kiev ruşii au vizat o centrală termică, dar și Podul de Sticlă.

"Eu sunt pe malul stâng, orașul e mare, exploziile au fost în centrul orașului, pe malul drept. A nimerit o rachetă chiar la intersecție. Alta a nimerit unde se jucau copii, bine că nu erau copii dimineață acolo. În siguranță pot fi cei care stau în ascunzișuri, sub pământ. Dar nu poți să stai tot timpul acolo. Ei atacă infrastructura. Și acolo unde au căzut bombele astea două, două rachete... acolo este o centrală cu încălzirea apei... o centrală termică", a spus Adrian Capalb, jurnalist de etnie română.

Și refugiații ucraineni sunt îngrijorați. Mulți dintre ei au rude și prieteni în alte orașele bombardate de ruşi. Iryna a fugit din Kiev împreuna cu cei doi copii ai ei, de 9 și 11 ani. Luni dimineață, sora ei i-a trimis fotografii cu Kievul bombardat și i-a spus că din fericire sunt bine.

"Îi este frică. Nu știe ce poate să facă acum. Ar trebui să plece către vest, dar acum nu doar acasă este periculos, ci și pe străzi. Poate că va veni, alături de copil, aici, în București. Am rugat-o să vină", a spus Iryna.

Putin amenință cu noi atacuri în Ucraina: Dacă încercările de a comite acte teroriste continuă, răspunsurile Rusiei vor fi dure. Să nu aveți îndoieli 

Președintele Vladimir Putin a amenințat cu alte atacuri cu rachete asupra Ucrainei după ce Rusia a lovit Kievul și alte orașe în cea mai intensă rundă de bombardamente, marcând o nouă escaladare periculoasă a războiului.

Bombardamentul de luni a avut loc la o zi după ce Putin a acuzat forțele ucrainene că au efectuat un atac ce a deteriorat un pod rutier și feroviar emblematic care leagă Crimeea de Rusia. Ucraina nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru explozie.

„Dacă încercările de a comite acte teroriste pe teritoriul nostru continuă, răspunsurile Rusiei vor fi dure și amploarea lor va corespunde nivelului de amenințare la adresa Rusiei”, a spus Putin la o ședință a Consiliului de Securitate de luni. „Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli”, a adăugat el.

Putin a spus că „atacuri masive” au vizat infrastructura energetică și de comunicații din Ucraina, precum și instalațiile de comandă militară. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel