Află în articol povestea unui fost spion rus aflat în exil în Marea Britanie care se află pe „lista morții” a lui Vladimir Putin.
Un fost spion rus care trăiește în exil în Marea Britanie și se afla pe lista morții a lui Vladimir Putin se teme că este doar o chestiune de timp până când va fi ucis. Fostul agent dublu Boris Karpichkov, în vârstă de 62 de ani, a acuzat guvernul Marii Britanii că „joacă la ruleta rusă” cu viața sa, după ce i-a fost dezvăluit pseudonimul britanic, adresa și a fost lăsat neprotejat de asasinii și spionii lui Putin, scrie The Sun.
Boris Karpichkov este tată a doi copii și a primit o nouă identitate atunci când a sosit în Marea Britanie. El susține că a fost bombardat cu amenințări cu moartea din 1998, când a dezertat în Marea Britanie și a cerut azil politic împreună cu soția și cei doi copii mici.
El a fugit în Marea Britanie purtând două valize pline cu informații secrete și accesorii de spionaj, inclusiv șase pașapoarte false, după ce a servit ca ofițer major în KGB-ul Rusiei. Karpichkov a fost deja lovit de un presupus atac de otrăvire în 2006. Se crede că lui Boris i-a fost dată o doză de poloniu-210 radioactiv care ar fi putut să-i fie fatală. Bărbatul susține că eșecurile guvernului britanic l-au lăsat într-o „frică constantă pentru viața lui”.
Parlamentarii britanici au cerut mai multă protecție pentru dezertorii ruși și pentru criticii lui Putin, în caz contrar riscă să se confrunte cu aceeași soartă ca cea a spionului Alexander Litvinenko. Îngrijorările vin și pe fondul avertismentelor cu privire la banii ruși „murdari” din Marea Britanie și a temerilor cu privire la o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina.
Un deputat britanic a declarat pentru The Sun că fostul spion are motive să fie alarmat și a transmis că Regatul Unit ar trebui să fie „un adăpost sigur”.
„Când nu ești în concordanță cu Putin, plătești adesea cel mai mare preț. Nu contează unde te afli în lume. Avem nevoie de o strategie cu privire la modul de a gestiona acțiunile lui Putin și măsurile sale ostile. Este absolut corect să oferim asistență acestor oameni”, a spus deputatul.
Otrăvirile și asasinatele legate de Kremlin i-au lăsat pe oponenți desfigurați, în comă indusă medical și, cel mai rău, murind lent și dureros.
„Știm de ani de zile că asasinii lui Putin s-au răzbunat în Marea Britanie. Uneori au fost omorâți chiar și britanici accidental”, a spus deputatul Tom Tugendhat.
Anul trecut, Putin a întocmit o nouă listă a oponenților. A fost inclus și Boris Karpichkov.
Născut în Letonia, Karpichkov a servit ca agent dublu, spionând Letonia pentru ruși și Rusia pentru letoni, deși a insistat că nu a îndeplinit niciodată ordinele de a ucide inamicii.
Absolvent al unei academii KGB din Minsk, a slujit în serviciile secrete rusești timp de mai bine de un deceniu și a fost la curent cu secretele Kremlinului la cel mai înalt nivel. Când imperiul sovietic s-a prăbușit în 1991, a rămas în Letonia nou independentă și s-a alăturat serviciilor de informații ale țării.
Spionul a dezertat în Marea Britanie după ce autoritățile ruse post-comuniste au aflat că și-a trădat stăpânii transmițând informații guvernului leton. Karpichkov a fost torturat într-o închisoare de maximă securitate din Rusia înainte de a reuși să fugă în Marea Britanie folosind documente de călătorie false.
Deși Letonia a încercat să-l extrădeze pe Karpichkov de două ori, i s-a acordat un permis excepțional de a rămâne în Regatul Unit în 2001, iar în 2008 a primit cetățenia britanică. Dar, în ultimii 24 de ani, el a primit un aval de amenințări cu moartea, atât online, cât și la casa familiei sale din Marea Britanie, din partea serviciilor secrete ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu