EXCLUSIV  Mărturisirea cutremurătoare a unui bărbat care în `89 a spus ”ori mor ei, ori noi!”. Cum a ajuns să se bucure foarte tare că le-a murit un chiriaș, ce le-a făcut Ceaușescu/ Reportaj DCNews

Iată cum gândesc românii despre perioada comunistă!

Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? Se trăia mai bine? Iată ce spun românii despre perioada comunismului:

"Sub nicio formă. În afară de românul care se descurca, nu e nimic bun. V-o spune un om care a făcut o facultate atunci, care a ajuns manager acum, a ieșit la pensie și... mă târăsc până-n piață. Deci m-am ars. Ceaușescu le-a luat părinților casa și terenul, le-a umplut ce-a rămas din casă cu chiriași și țin minte că atunci când eram eu în clasa I a murit un chiriaș iar noi ne-am bucurat foarte tare de acel eveniment neplăcut pentru că ne-am ales cu o cameră în plus. Vă dați seama! (...) În studenție legam două lanterne RDGiste de lustră, că astea dădeau lumină, sau mai foloseam lămpi cu gaz. '90 m-a prins cu lămpi cu gaz. În '89 am ieșit în stradă și le-am zis alor mei... ori mor ei, ori noi!" a spus un domn aparent deznădăjduit de fostul regim.

În schimb, o bătrânică a avut o cu totul altă părere: "Era mai bine decât acum pentru că era o ordine, o disciplină, la serviciu ne respectam ca și colegi, acum ce-aud... că-i o dușmănie ceva de groază!! Că a luat lumea pâinea pe cartelă... asta nu era nicio nenorocire! Că s-a cunoscut pentru ce! S-au construit blocuri, de dădeau locuință de la serviciu. Acum ce mai ai? Acum e golănie mare!"

Un pensionar a ținut, de asemenea, să-și dea cu părerea: "E cam la fel și acum ca și atunci. Atunci aveai bani și n-aveai ce să cumperi, acum ai bani și te uiți la magazine. Treci, întorci spatele pentru că nu poți să te uiți. Mai ales cu pensiile astea... Acum stau toți cu mâna întinsă, sunt 5-6 de la Dristor până aici! Și-acum sunt oameni cu relații exact ca atunci. Cei cu relații n-aveau probleme, ceilalți stăteau la rând. Dom'le, comunismul a fost bun, dar n-a fost interpretat ca lumea! Acum... ce democrație e asta? Nu-i bine nici acum pentru că toată lumea face ce vrea!"

Reportajul complet, aici:

Youtube video image

Urmăriți aici și documentarul DC News realizat în decembrie 2023

"Dor de Ceaușescu - nostalgii din stradă despre comunism" este prima producție de lung metraj de tip documentar marca DC News, un colaj cu impresii din stradă despre fostul regim de dinainte de '90. O paralelă între vremurile de acum și cele "de pe timpul lui Ceaușescu", un colaj de amintiri ale celor care au trăit din plin comunismul și au simțit pe viu revoluția din decembrie '89.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel