Analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce este "un măr otrăvit" pentru economie și societatea românească importul masiv de muncitori din Asia.
Adrian Negrescu a fost invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu, la emisiunea "Totul despre bani" de la DC News, în care s-au discutat mai multe subiecte, privind situaţia economică și socială actuală a României. Printre acestea se numără și fenomenul muncitorilor aduși din Asia, care lucrează ca livratori de mâncare. Adrian Negrescu a explicat de ce este un măr otrăvit pentru economia românească importul masiv de lucrători din alte țări.
"Cum vedeți acest fenomen, îl întâlnim mai ales în București, cu muncitori aduși din Asia, care aproape au monopolizat zona aceasta de livrări de alimente. Observăm că marea lor majoritate sunt cetățeni din alte țări care au venit să lucreze în București și în marile orașe", a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
"Importul acesta de muncitori străini este un măr otrăvit pentru economia românească, deoarece, dincolo de faptul că aduce oameni pentru acest gen de servicii, practic, efectele economice sunt negative. Gândiți-vă că acești oameni, din salariile pe care le câștigă, trimit mai mult de 70% din bani în țările lor de origine. Nu îi cheltuie aici în țară, adică nu creează plus valoare din banii pe care îi câștigă aici.
Mai mult, creează multiple schimbări ale societății. Vedem, din păcate, în toate celelalte țări occidentale care au urmat acest exemplu, din Franța până în Anglia, Germania și în toate celelalte economii dezvoltate, care au importat masiv muncitori străini, cât de mult s-a schimbat societatea și climatul social, siguranța cetățeanului, obiceiurile de consum, inclusiv modul în care sunt plătite taxele și impozitele locale. Acești oameni nu plătesc astfel de lucruri, nu îi interesează ce se întâmplă în țara unde lucrează", a spus Adrian Negrescu.
"Ei nu sunt niște cetățeni care vor să trăiască aici, să se stabilească aici și să se dezvolte aici o viață, nu. Ei au venit aici ca să câștige niște bani și să plece înapoi sau către o destinație unde să câștige mai mult. Din această perspectivă, plusul economic aduși de acești muncitori străini este unul extrem de redus. Noi ar trebui să avem o strategie de a aduce în țară muncitorii români sau măcar să facem un program național de reconversie profesională a celor care se află în activitate.
În momentul de față, avem peste 1 milion de oameni care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. De ce nu facem o caravană de pregătire a acestor oameni, gratuit, în meserii cerute de piața forței de muncă, de la lucrători în construcție, până la lucrători în industrii extrem de importante care țin de industrii 4.0 și care le-ar asigura venituri mult mai mari decât salariul minim pe economie.
Noi nu avem grijă de muncitorii din România, în momentul de față, ci, dimpotrivă, îi taxăm! Le-am pus cele mai mari taxe pe salariul minim din Europa, le punem cele mai mari taxe pe consum, prin inflație, și le luăm mai mult de 60% din banii pe care acești oameni îi câștigă.
Gândiți-vă că, pe lângă 42,5% taxe salariale, le mai luăm 19% TVA, accize la produsele pe care le cumpără, taxe locale. Practic, mai mult de jumătate din banii câștigați se duc la bugetul de stat. Cum să îți faci o familie în România, cum să vrei mai mult de la această țară, dacă statul te tratează ca pe un simplu sclav!", a mai spus analistul economic Adrian Negrescu.
Vezi emisiunea integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu