Mary Grant, englezoaica care a schimbat istoria României

Maria Rosetti (fragment). Portret realizat de pictorul Constantin Daniel Rosenthal. Sursa: Wikipedia.
Maria Rosetti (fragment). Portret realizat de pictorul Constantin Daniel Rosenthal. Sursa: Wikipedia.

Unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale Revoluției de la 1848 o reprezintă pe englezoaica Mary Grant, cu un an înainte de marele eveniment. 

Aceasta a ajuns în România ca guvernantă pentru copii colonelului Ioan Odobescu. Aici îl cunoaște pe Constantin Rosetti și se căsătorește cu el în 1847, luându-și numele de Maria Rosetti, potrivit Shtiu.

Cine a fost Maria Rosetti?

Mary Grant, alias Maria Rosetti, s-a născut în Guernesey, Anglia, în anul 1819, fiind fiica unui scoțian, Edward Grant, și a unei franțuzoaice, Marie Lavasseur. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în Franța, de aici și idealurile mărețe, precum libertate, fraternitate și egalitate.

Căsătoria cu Constantin A. Rosetti i-a schimbat viața pentru totdeauna. Înainte de Revoluția de la 1848, în casa cuplului proaspăt căsătorit se întâlneau pașoptiștii care împărtășeau aceleași principii și idealuri.

Din fericire, atunci când C.A. Rosetti și alți revoluționari au fost arestați Maria Rosetti nu și-a pierdut firea și a luptat pentru ca soțul ei să fie liber. Drept urmare, ea s-a deghizat într-o femeie de la țară, și-a luat copilul în brațe și a mers să își vadă soțul, care se afla pe o corabie turcă, urmând să fie deportat în Serbia împreună cu alți revoluționari.

Maria a cerut să fie lăsată să își ia rămas bun pentru ultima dată de la soțul ei, iar când l-a sărutat de plecare i-a strecurat un bilețel pe care erau scrise locul, ora și datele operațiunii prin care urma să fie eliberat. Datorită acestui act curajos revoluționarii au reușit să fie salvați. Din păcate, Revoluția de la 1848 a fost înăbușită, iar soții Rosetti au ajuns în Franța.

După 9 ani de exil Maria Rosetti a revenit în România, iar începând cu 1857 a început o carieră în jurnalism, devenind prima femeie ziarist din țară.

Aceasta a fost redactor, la diferite ziare și almanahuri, în special la „Românul”, ziar editat de soțul său, Constantin A. Rosetti. A fost editoarea publicației „Mama și copilul”, revistă literară săptămânală apărută în perioada iulie 1865-aprilie 1866, în care se publicau articole și traduceri despre educarea copiilor.

Se poate spune fără echivoc că Maria Rosetti și soțul ei au susținut acțiunile și promovat ideile care au stat la baza Unirii Principatelor Române.

Citește și:

O femeie şi-a recuperat un inel, pe care l-a pierdut într-un lac, în urmă cu 53 de ani. Cine l-a găsit

O femeie din Alabama, SUA, care şi-a pierdut un inel, pe care l-a purtat la absolvirea şcolii, în timp ce înota într-un lac din California, l-a recuperat după 53 de ani.

Acest fapt s-a întâmplat datorită unui cuplu care l-a găsit în timp ce pescuia în acelaşi lac, relatează Agenţia United Press International.

Dana Scott Laughlin a spus că în timp ce înota în Lacul Berryessa, la scurt timp după ce a absolvit liceul, în anul 1969, inelul i-a alunecat de pe deget şi a căzut în apă.

După 53 de ani...

Fiul Danei Laughlin a primit un mesaj, în urmă cu câteva zile de la un cuplu, prin care îl anunţau că au găsit inelul, în timp ce pescuiau în Lacul Berryessa şi că încearcă să identifice proprietarul.

Laughlin, care locuieşte la mai mult de 1.000 de mile distanţă în Foley, Alabama, s-a uitat la fotografiile cu inelul şi a confirmat că acesta avea gravat iniţialele ei şi numele şcolii pe care a urmat-o, scrie Rador.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel