Chef Alex Petricean vine cu mai multe sfaturi pentru organizarea mesei de Crăciun, inclusiv cu un meniu.
Românii cumpără de obicei prea multă mâncare de Crăciun, iar apoi ajung să arunce produse. Este o risipă de alimente și de bani pe care am putea să o evităm dacă ne-am organiza corect. Primul pas îl reprezintă cumpărăturile. Ar fi bine să mergem cu o listă la noi. Să ne gândim de acasă ce vrem să gătim pentru masa de Crăciun, de ce ingrediente avem nevoie și în ce cantități, și abia apoi să mergem în supermarket. Altfel, riscăm să cumpărăm tot felul de chestii pe care nu le vom folosi. Chef Alex Petricean a propus la Pro Tv inclusiv un meniu pentru 12 persoane, astfel încât să putem găti fix cât este nevoie.
„Cel mai important pentru masa de Crăciun ar fi antreurile şi preparatele tradiționale, răciturile, piftie, lebăr, caltaboş, cârnaţii, apoi ciorba de afumătură, sarmale bineînțeles în foi de viță, în varză, friptura de porc, pomana porcului iarăşi. Cozonacii, toate prăjiturile pe care le facem pentru că ne place să mâncăm şi foarte mult dulce. Salate boeuf, de vinete, salată de ciuperci cu maioneză, rulade caşcaval, ciuperci spanac.″ a explicat chef-ul.
„Pentru 12 persoane, 2 kg de salată boeuf, ciorbă 10 litri, sarmale aş zice că mănânc şi a doua zi, aş, merge la 80 de sarmale de bucăţi, mămăliguţa care se face la moment, faci 2 kg pentru 12 persoane, smântână 1 kg, ardei iute 15 bucăţi.” a explicat Alex Petricean atunci când a fost întrebat despre cantitățile necesare.
„Salată boeuf trebuie să ne gândim mereu la cantitatea finală, vreau să fie o salată boeuf cu mai multă carne sau mai multe legume. Te gândeşti cât vrei să ai - 3 kg la final, păi îmi trebuie 1 kg, 1 kg 200 de carne şi în rest legume, gogoşari, castraveţi muraţi şi maioneză.″, a spus chef Alex Petricean.
„Referitor la friptură, să luăm în considerare că o carne crudă scade atunci când e gătită, mai ales atunci când gătim noi friptura de porc, adică încet şi lung, începe să scadă undeva la 40-50%. Asta înseamnă că dacă avem 3 kg de carne o să obţinem undeva la 1,6 -1,8 dar maximum 150 de grame finite pe persoane sunt de ajuns″, a mai spus acesta.
„Eu aş merge pe o medie de 4 sarmale de invitat, adică 12 ori 4, 48 de sarmale. Ardeleneşte aş spune că sunt 3 sarmale că sunt mai groase, mai mari, moldoveneşti mai multe, undeva la 6 că sunt mai micuţe. Cumva, mie îmi place să mănânc friptură şi sarmalele în aceeaşi farfurie, mi-ar plăcea să pun si cârnați, şi mămăligă, gust din toate, e un singur preparat″, a mai explicat chef Alex Petricean.
În plus, acesta ne sfătuiește să punem aperitivele direct în farfuriile invitațiilor, pe porții, asta pentru a nu ne trezi la 2-3 ore că încă avem aperitive, iar noi trebuie să venim cu felul principal. Cozonacul sau alte dulciuri puse pe masă ar trebui tăiate subțiri, astfel încât invitatul, care probabil deja va fi sătul, să poate gusta câte puțin din fiecare. 100 de grame de cozonac pentru fiecare persoană ar fi suficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu