Masa lemnoasă din proprietate publică va putea fi valorificată la bursă

Guvernul a decis ca masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică va putea fi valorificată şi prin licitaţie publică, cu preselecţie de tipul licitaţie electronică, precum şi prin vânzarea prin intermediul platformelor electronice sau a pieţelor de tranzacţionare administrate de bursele de mărfu.

Potrivit Executivului, noile reglementări sunt cuprinse în Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin hotărâre. 'Aceste două noi tipuri se adaugă variantelor clasice de licitaţie disponibile.

Începând cu producţia anului 2017, masa lemnoasă pe picior şi masa lemnoasă fasonată din proprietatea publică se va vinde numai prin licitaţii electronice. Plata masei lemnoase contractate se face anticipat exploatării', precizează sursa citată.

Guvernul informează că actul normativ include, de asemenea, prevederi în scopul asigurării transparenţei comercializării masei lemnoase. 'În acest sens, administratorii fondului forestier proprietate publică a statului au obligaţia de a asigura publicitatea licitaţiilor/ negocierilor de masă lemnoasă provenită din acest fond forestier, pe site-ul www.romsilva.ro, administrat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, iar administratorii fondului forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a asigura publicitatea licitaţiilor/ negocierilor de masă lemnoasă provenită din acest fond forestier, pe site-ul www.ocoalederegim.ro, administrat de Asociaţia Administratorilor de Păduri din România', precizează sursa citată.

[citeste si]

Conform noilor reglementări, organizatorii licitaţiilor/ negocierilor şi agenţii constatatori abilitaţi potrivit legii vor avea obligaţia de a transmite, în vederea publicării pe site-ul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură (Ministerul Mediului), lista operatorilor economici care cumpără masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică ce înregistrează datorii neachitate la scadenţă, precum şi a proceselor verbale de constatare a contravenţiilor silvice/ faptelor de natura infracţiunilor din domeniul silvic.

'Este interzisă participarea la licitaţii/ negocieri pe o perioadă de până la şase luni a operatorilor economici care cumulează 25 puncte de penalizare, stabilite conform modalităţii de calcul a punctelor de penalizare ca urmare a sancţiunilor de natură contravenţională şi penale aplicate operatorilor economici, reglementată prin regulament', mai precizează Guvernul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel