Sute de vizitatori au murit în timpul pelerinajului anual musulman la Mecca, pe fondul căldurii toride, conform unor rapoarte de presă și ministerelor de externe.
Cel puțin 550 de persoane au murit în timpul Hajj-ului, au declarat diplomați pentru agenția de știri franceză Agence France-Presse marți. Trei sute douăzeci și trei dintre morți erau egipteni, majoritatea pierzându-și viața din cauza bolilor cauzate de căldură, a raportat AFP, citând doi diplomați arabi.
În ultimii 30 de ani, busculadele, incendiile de corturi și alte accidente au cauzat sute de decese în timpul Hajj-ului în Arabia Saudită. Pelerinajul a început vineri.
Televiziunea de stat saudită a declarat că temperaturile au crescut luni până la 51,8 grade Celsius la umbră în Marea Moschee din Mecca.
Un studiu din 2019 realizat de Geophysical Research Letters a spus că, pe măsură ce temperaturile cresc în Arabia Saudită aridă din cauza schimbărilor climatice, pelerinii care efectuează Hajj-ul se vor confrunta cu "pericole extreme."
Treizeci și cinci de cetățeni tunisieni au murit în timpul Hajj-ului, a declarat marți agenția de știri tunisiană Tunis Afrique Presse.
Multe dintre aceste decese s-au datorat căldurii extreme, au spus membrii familiilor pe rețelele de socializare, în timp ce alte familii continuau să își caute rudele dispărute în spitalele saudite.
Ministerul de externe iordanian a declarat că a emis marți 41 de permise de înmormântare pentru pelerinii iordanieni. Anterior, ministerul a spus că cel puțin șase cetățeni iordanieni au murit de insolație în timpul Hajj-ului.
Unsprezece iranieni au murit și 24 au fost spitalizați în timpul pelerinajului, a declarat marți agenția de știri de stat iraniană IRINN, fără a preciza cauzele morții.
Trei cetățeni senegalezi au murit și în timpul Hajj-ului, a declarat Agenția de Presă Senegaleză, luni.
O sută patruzeci și patru de cetățeni indonezieni au murit în timpul pelerinajului, arată datele ministerului sănătății din Indonezia, marți. Datele nu specifică dacă vreunul dintre decese s-a datorat insolației.
Hajj-ul este un pelerinaj anual pe care milioane de musulmani îl fac la Mecca pentru a îndeplini ritualuri religioase.
Un oficial saudit din domeniul sănătății, vorbind pentru Reuters luni, înainte de emiterea multor rapoarte de decese, a spus că autoritățile nu au observat decese neobișnuite în rândul pelerinilor musulmani în condițiile temperaturilor extrem de ridicate.
Ministerul a tratat până acum peste 2.700 de pelerini care au suferit de boli cauzate de căldură, a adăugat el.
„Hajj-ul este o sarcină dificilă, așa că trebuie să depui eforturi și să îndeplinești ritualurile chiar și în condițiile de căldură și aglomerație”, a declarat un pelerin egiptean pentru Reuters duminică.
Pelerinii au folosit umbrele pentru a se proteja de soare, în timp ce autoritățile saudite au avertizat pelerinii să se hidrateze și să evite să fie afară în timpul celor mai fierbinți ore, între 11 a.m. și 3 p.m.
Hajj-ul, una dintre cele mai mari adunări de masă din lume, este o datorie o dată în viață pentru musulmanii capabili care își permit acest lucru. Se va încheia miercuri.
Mai mult de 1,8 milioane de pelerini erau așteptați să participe anul acesta, conform Autorității Generale pentru Statistică din Arabia Saudită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu