Medicul Radu Țincu a vorbit despre măștile chirurgicale și cele de bumbac, în contextul în care, de la 15 mai, purtarea măștii devine obligatorie. Iată ce spune acesta.
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat că și măștile din bumbac pot asigura protecția necesară, dacă sunt produse sub supravegherea specialiștilor din domeniul medical.
"Este evident că în momentul în care se va impune utilizarea măștilor de protecție, în mod clar va exista o presiune foarte mare pe producători și vor exista și oferte care încearcă să reproducă aceste măști. Măștile chirurgicale sunt cele care respectă un anumit protocol, ele sunt destinate, dincolo de a fi folosite de populație în această pandemie, folosirii în spital, în sala de operație și reprezintă o barieră fizică, astfel încât să fim protejați mai bine.
Se va pune întrebarea dacă vor exista suficiente astfel de măști pentru a fi furnizate populației. În contextul în care există această presiune globală, în mod clar va trebui să începem să producem măști textile, care vor trebui să fie realizate sub directa supraveghere a profesioniștilor din domeniul medical. O mască din bumbac, dacă este produsă corect, cu acele pliuri, cu acea bandă metalică care să izoleze zona superioară a nasului, cred că putem să realizăm măști de protecție din bumbac, similare cu cele chirurgicale", a declarat Radu Țincu, în direct la B1 TV.
"Problema derivă și din faptul că multe dintre măști se vor deteriora, deci va trebui să fie un număr suficient de mare de măști pe piață ca populația să le poată folosi. Aceste măști, dacă nu sunt deteriorate, nu sunt distruse, pot fi reutilizate. Dacă le lăsăm câteva zile la aer, virusul moare de pe suprafața lor și ulterior putem să le reutilizăm. Cred că oamenii trebuie să-și dezvolte un comportament rațional de utilizare a acestor măști", a completat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu