Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus dacă revine masca de protecție ca măsură în fața pandemiei de COVID-19.
Întrebat de către jurnalistul Val Vâlcu dacă revine obligativitatea purtării măștii din toamnă, Alexandru Rafila, ministru al Sănătății, a răspuns, în cadrul dezbaterii ”Pandemia COVID-19, 2022: Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere”: ”Masca a revenit în unitățile medicale. Noi avem o bază legală care permite conducerii fiecărei unități sanitare, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, să utilizeze masca, atât personalul, cât și pentru pacienți, pentru prevenirea transmiterii nosocomiale a diferitelor tipuri de infecții și aici includ și infecția cu noul coronavirus.”
”Dacă discutăm despre mască în general însă, în spațiile închise, aglomerate și-n mijloacele de transport în comun, noi nu putem face decât o recomandare în momentul de față, dar, dacă va exista o situație care să pună în pericol sistemul de sănătate, în ceea ce privește gradul de absorbție a pacienților, fie infectați cu COVID, fie cu alte patologii, sigur că vom prezenta situația, iar Guvernul României va lua măsurile necesare în funcție de context” a continuat ministrul Sănătății.
În timp ce subvariantele Omicron ale coronavirusului provoacă un nou val de infectări în Europa, ţările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte intens, notează Agerpres.
”Avem o creştere a numărului cazurilor (...), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă.
Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte, a subliniat Hans Kluge. ”Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el.
”Acum este suficient de clar că ne aflăm într-o situaţie similară celei de vara trecută”, cu singura diferenţă că varianta Omicron este cea dominantă, a menţionat acelaşi responsabil al OMS într-un comunicat citat de agenţia EFE.
”Odată cu creşterea numărului cazurilor vedem şi o creştere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească şi mai mult în lunile de toamnă şi iarnă, după ce şcolile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanţe şi odată cu venirea iernii interacţiunea socială se va muta în spaţii închise”, anticipează Hans Kluge, insistând din nou asupra reintroducerii măştii în transportul public şi în spaţiile închise şi administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.
Aproape trei milioane de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. În acelaşi interval de timp, spitalizările s-au dublat şi aproape 3.000 de oameni au murit în urma COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu