Medicul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, în cadrul unui interviu, a discutat despre situația epidemiologică din România.
Întrebat la Antena 3 dacă obligativitatea purtării măștii inclusiv în spațiile deschise ar ajuta, medicul Marinescu a precizat: „În mod clar, da!”. Acesta a reiterat că recomandarea fermă a cadrelor medicale este purtarea măștii, dar ține de partea legislativă dacă va deveni o obligativitate și pe stradă.
„Orice persoană de lângă noi poate fi un potențial infectat”, a mai transmis Marinescu. Acesta a subliniat însă că sunt și alte componente care trebuie luate în seamă pentru prevenirea răspândirii COVID-19, nu doar purtarea măștii. Printre ele a amintit pregătirea spitalelor și testarea cât mai mare a populației.
În ceea ce privește carantinarea, în contextul în care s-a vorbit tot mai des despre carantinarea Bucureștiului, medicul Marinescu e de părere că aceste măsuri care se aplică în regim de urgență nu oferă o rezolvare durabilă a situației ci doar una de câteva zile, fiind necesare măsurile amintite pentru a combate eficient virusul. Reputatul medic a subliniat că nimeni nu își dorește asemenea scenarii.
Totodată, Adrian Marinescu a făcut referire și la numărul mic al celor imunizați care abia dacă depășește 4%. „Chiar și în țările în care au fost multe infectări procentul nu a depășit 10% (...) Este foarte greu să te gândești că fără un vaccin va exista o imunizare de masă. (...) Trebuie să ne așteptăm ca sezonul rece să fie destul de greu”.
„E important ca situația să fie suportabilă, să fie mai puține cazuri, să ne putem echilibra”, a conchis Adrian Marinescu, în ceea ce privește al doilea val de COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu