Narciz Bălășoiu, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice din București, a vorbit despre dedesubturile războiului din Ucraina.
Perspectivele promițătoare de încheiere a războiului din Ucraina pot însemna reorientarea atenției Statelor Unite ale Americii către o altă zonă de interes de pe glob, mai exact Asia-Pacific, acolo unde China contestă deja supremația americană și rolul SUA de jandarm mondial. Conferențiarul universitar Narciz Bălășoiu a explicat, într-un interviu la DC News, care este rolul avut de Beijing în desfășurarea războiului dintre Rusia și Ucraina.
”Interesul de ordin strategic al Federației Ruse de a ține NATO la distanță, de a-și conserva Ucraina, pe care nu o pot sub nicio formă ceda, a cântărit mai greu în modul în care ei și-au făcut calculul de a strica relația cu Occidentul sau a-și conserva perspectiva pe termen lung de a rămâne la ceea ce numesc - masa marilor puteri.
Jocul mare este între SUA și China. Ceea ce se întâmplă acum între Rusia și Ucraina este un război prin proxy, un război cu procură între SUA și Federația Rusă/China. Am avut politicieni americani care au spus că Rusia trebuie slăbită pentru a rezolva problema rusă pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât să ne putem reorienta resursele către următorul joc strategic - China”, a spus Narciz Bălășoiu.
Conferențiarul universitar a amintit de contestarea tot mai evidentă a rolului Statelor Unite de „jandarm mondial“ și căutarea de alternative pentru toată arhitectura economică și de securitate realizată de SUA după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, un exemplu fiind BRICS.
„E o competiție economică ce nu poate decât să fie dublată de una militară. Lumea așa cum o știm noi, lumea democratică bazată pe reguli, are un mascul alfa, un hegemon, care este SUA. Acesta, prin toată infrastructura, ONU, NATO, FMI, este actorul în această organizare unipolară care face regulile, care ține jocul și care beneficiază de pe urma acestei arhitecturi. Ceea ce se întâmplă de cinci ani este că poziția de hegemon, de mascul alfa, este provocată de China, care oferă o alternativă la dominația americană“, a explicat conferențiarul universitar.
„Eu nu i-aș zice hegemon. Să spunem că Statele Unite au fost jandarmul mondial. Jandarmul aplică legea, deci are legitimitate, nu numai forță. Are legea de partea lui“, a punctat Val Vâlcu.
„Are dreptul internațional de partea lui, în infrastructura juridică pe care el a creat-o și pe care ceilalți nu mai vor să o respecte pentru că el beneficiază de ea“, a adăugat Narciz Bălășoiu.
„Rusia este cea care a încălcat dreptul internațional, a pus în discuție rolul de jandarm mondial. Jandarmul vrea acum să facă pace pentru a se putea ocupa de vecinul (n.r. China), care până una-alta nu a dat cu piatra. Dacă dreptul internațional nu se mai respectă, jandarmul rămâne doar cu forța“, a replicat Val Vâlcu.
„Gândiți-vă că Federația Rusă nu putea rezista în acest război dacă nu putea să își reorienteze exportul de hidrocarburi către China. Practic, ei au posibilitatea să continue războiul pentru că, în acest moment, China îi sprijină fățiș. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este deopotrivă și o ciocnire a acestor mari interese“, a mai punctat conferențiarul universitar Narciz Bălășoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News