Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News, DC Business și DC News TV, unde a vorbit despre mașinile pe care le preferă românii.
În cadrul emisiunii, Dan Vardie a fost întrebat despre preferințele românilor în ceea ce privește achiziționarea unui autoturism, criteriile pe care le iau în calcul și mărcile preferate. Potrivit acestuia, segmentul SUV a înregistrat cea mai mare creștere pe piața auto din România. SUV-urile au devenit extrem de populare în țară, și aproape fiecare producător oferă acum cel puțin un model SUV, dacă nu o gamă întreagă.
„Care sunt preferințele românilor atunci când vine vorba de achiziționarea unui autoturism? Care sunt criteriile pe care le iau în calcul care sunt mărcile, autohtone sau străine, care sunt clasamentele, din acest punct de vedere?", a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Noi la APIA nu facem genul acesta de analize să vedem ce preferă consumatorul, ce brand sau ce model. Noi lucrăm cu elemente generale ale pieței. Asta înseamnă că noi, la APIA, studiem cum evoluează segmentele. Dacă ne uităm la cifrele din luna mai, pe piața românească, o să fiți surprins să aflați că cea mai mare creștere a avut-o segmentul SUV
SUV-urile s-au dezvoltat foarte mult în România. Sigur că în interiorul subiectului SUV-uri sunt multe mărci de automobil care oferă SUV-uri. Astăzi cam toată lumea are câte un SUV, cel puțin, dacă nu o gamă întreagă de SUV-uri, că mulți producători au ajuns să dubleze modelele. Au modele clasice și în paralel cu ele au modele SUV-uri. Fiecare brand, marcă, folosește o denumire specifică.
Da, românii au îmbrățișat foarte mult acest fenomen.", a spus Dan Vardie.
Dan Vardie a vorbit despre istoria și popularitatea SUV-urilor în România, subliniind că românii au fost precursorii adoptării pe scară largă a acestor vehicule. În urmă cu 20-30 de ani, când infrastructura rutieră din România era deficitară, SUV-urile, denumite atunci „automobile de teren”, erau foarte utile. În acea perioadă, restul Europei era reticentă față de SUV-uri din cauza consumului mare de combustibil și a poluării.
„Urmărind istoria automobilului în România, de foarte mulți ani, vă pot confirma că românii au fost precursorii introducerii la scară largă a SUV-urilor. Acum 20-30 de ani, când în România drumurile erau cum erau, SUV-urile erau foarte utile ca să poți să mergi pe unde aveai treaba. Le numeam automobile de teren. La vremea aceea, îmi amintesc că toată Europa era oripilată de ideea de SUV: „consumă mult”, „poluează mult” și nu era neapărat un neadevăr. Era adevărat.
Românii, cu felul lor de a fi, fără să-i fi învățat nimeni, au crezut în treaba asta. SUV-urile au continuat întotdeauna să se vândă bine, în măsura ofertei de piață, că și acesta e un subiect. Dacă nu ai de unde să cumperi, cumperi ce găsești
Consumatorul român a avut întotdeauna, cel puțin în ultimii 30 de ani, de când monitorizez lucrurile astea, o mare simpatie pentru SUV-uri, dovadă că și în 2024 cifrele sunt impresionante. Are o creștere de 24%.", a spus Dan Vardie la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News, DC Business și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci