"A pătruns cu botul şi cu labele, a lovit scaunul din dreapta". Mașina unui jurnalist, atacată de urs pe Transfăgărășan. Ministrul Fechet, reacție: Este o ruşine naţională!

Sursa foto: captură video Digi 24
Sursa foto: captură video Digi 24

Un jurnalist s-a trezit cu ursul la geamul mașinii, în timp ce se afla pe Transfăgărășan.

"Deschisesem geamul din dreapta, unde nu era nimeni, pe la jumătate era deschis ca să intre aer proaspăt, aer de munte. La un moment dat, după o curbă, mașini oprite. O coloană de câteva mașini oprite și doi urși. Am oprit, că nu aveam unde să plec mai departe. Când am pus mâna pe telefon, într-o secundă, încercând să închid şi geamul, din motive de siguranţă, se vede în imagini probabil, se observă, ursul face un salt şi ajunge la maşină, prinde geamul cu dinţii. Din fericire, nu s-a spart geamul.

În momentul în care geamul s-a lăsat în jos, ursul a pătruns cu botul şi cu labele în maşină, A lovit cu ambele labe scaunul din dreapta. Nu era un atac asupra mea ca persoană, era probabil, un comportament pe care el l-a deprins. Ursul, până la urmă, a renunţat, dar m-am uitat în oglindă şi alerga. Vreo 30-40 de metri ne-a urmărit", a povestit jurnalistul Nono Semen, la Digi 24.

Vezi și: Ce facem cu urșii din România? Propunere tare pentru ministrul Mircea Fechet / video 

Ce spune ministrul Mediului

"Ceea ce se întâmplă pe Transfăgărășan este o ruşine naţională. În fiecare weekend şi în fiecare săptămână, colegii de la Garda Forestieră şi de la Jandarmerie amendează atunci când văd oameni care hrănesc aceşti urşi. Urmează să instalăm şi camere de supraveghere video pentru a putea trimite aceste amenzi şi acasă. Am terminat, am elaborat în această săptămână un ordin de ministru care să îmi permită relocarea acelor urşi. Majoritatea nu sunt neapărat urşi catalogaţi ca fiind periculoşi, dar vedeți astfel de exemple care ne prezintă contrariul", a spus Mircea Fechet, la același post tv.

Vezi și: Cum e viața în stațiunile montane din România: Urșii merg pe străzi ca pe poteci, oamenii stau doar în case. Dragoș Hârjoabă: Singura soluție este vânătoarea 

Atacurile urșilor, tot mai frecvente

Atacurile urșilor sunt din ce în ce mai frecvente. Cel mai recent caz s-a întâmplat în Bistriţa, acolo unde un bărbat era la un pas de a-şi pierde viaţa, după ce ursul a intrat în curtea sa. Iniţial, voia să îi atace animalele. Bărbatul a intervenit, atunci când a şi fost atacat şi rănit în mai multe zone ale corpului. Acum, este internat pe secţia de Chirurgie plastică pentru tratament şi îngrijiri medicale.

Din păcate, nu este singurul caz. O ursoaică ce făcea probleme într-un cartier din Braşov a fost relocată la zeci de kilometri distanţă, în judeţul Prahova, unde a continuat să facă ravagii. A intrat în păstrăvarii, dar şi în ferme de porumbei.

Aceste cazuri sunt din ce în ce mai frecvente, iar zeci de mesaje de avertizare a populaţiei primesc oamenii în fiecare zi, mai ales în judeţele montane, în Braşov, Harghita, Prahova, Bistriţa, iar specialiştii spun că numărul urşilor este de cinci ori mai mare decât ar fi normal, potrivit Digi 24

Legea care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în luna iulie, legea care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Actul normativ vizează completarea articolului 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea stabileşte că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Actul normativ vizează şi creşterea numărului de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional.

Recoltarea exemplarelor a căror blană depăşeşte 400 puncte CIC şi a femelelor însoţite de pui cu vârsta sub 2 ani, interzisă

"Pentru menţinerea echilibrului între categoriile de vârste şi sex, precum şi pentru protejarea exemplarelor dominante este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depăşeşte 400 puncte CIC, precum şi a femelelor însoţite de pui cu vârsta sub 2 ani", mai prevede legea.

Pe 15 iulie, plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Actul normativ a fost adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel