Maşinile autonome, permise în Franţa. Cine răspunde penal în caz de accident

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Ministerul de Interne din Franţa a emis un decret prin care reglementează circulaţia vehiculelor autonome pe drumurile publice, începând din septembrie 2022. Decretul stabileşte şi cine va răspunde penal în caz de accident, dar şi pe unde vor putea circula aceste maşini. 

Până în prezent, doar șoferul purta întreaga responsabilitate pentru vehiculul pe care îl conducea în toate circumstanțele. Potrivit modificărilor aduse codului rutier francez, operatorul de sistem devine responsabil în cazul unui accident dacă este activat modul autonom al unui vehicul. 

Noile reglementări fac parte dintr-o strategie națională inițiată în mai 2018 și bazată pe trei piloni: securitate, progresivitate și acceptabilitate.

În 2019, 47% din șoferii intervievați cu privire la mașina autonomă, ca parte a unui studiu internațional, au declarat că autonomia unui vehicul le va permite să „doarmă și să se relaxeze". Oportunitatea de a „se juca” a reieșit din răspunsurile a 40% din respondenți, în timp ce 38% dintre persoanele intervievate au declarat că mașinile autonome le vor permite să „mănânce și să bea” în timpul mersului. De asemenea, 36% dintre persoanele chestionate au declarat că mașinile autonome le vor permite „să lucreze” în timpul mersului. Noile reglementări franceze sunt văzute drept un prim pas către o reglementare mai amplă a Convenției de la Viena din 1968 privind indicatoarele și semnalele rutiere, care prevede că, pe lângă standardizarea sistemului de semnalizare a traficului rutier (indicatoare rutiere, semafoare și marcaje de drumuri), conducerea unui autovehicul necesită un șofer la bord, scrie Digi24

Şoferul nu mai poate fi tras la răspundere 

 

Principala modificare este că şoferul nu va mai fi considerat vinovat de producerea unui accident, dacă maşina are modulul autonom activat. Astfel, responsabil va fi producătorul de software auto, dar şi producătorul maşinii. 

Decretul nu prevede că o mașină cu sisteme avansate de conducere autonomă va putea transporta pasageri pe drumurile publice din Franța fără să existe un șofer la bordul autovehiculului. Sintagma „rute sau zone predefinite” oferă un cadru clar al tipurilor de situații în care conducerea automată va fi permisă. Mai exact, modul automat va putea fi utilizat în cazul blocajelor de trafic de pe autostrăzi.

„Acesta este un moment istoric”, a declarat Yann Arnaud, purtătorul de cuvânt al Macif, una din cele mai mari companii franceze de asigurări, precizând că „textul legii definește rolurile și responsabilitățile fiecăruia dintre actori”.

„Era necesară o inițiativă legislativă care să fie adaptată la noile inovații”, a mai spus Arnaud. 

Franța este una dintre primele țări din lume care a adoptat acest cadru general. Scopul constă în stimularea inovațiilor. Omologarea primelor vehicule cu autonomie parțială urmează să fie realizată până la sfârșitul acestui an, iar cea a vehiculelor complet autonome pe rute predefinite urmează să fie realizată în cursul anului viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel