Rușii care fug de regim își lasă mașinile în parcarea aeroportului din Helsinki

Rușii care fug de regim își lasă mașinile în parcarea aeroportului din Helsinki/ FOTO: Pexels
Rușii care fug de regim își lasă mașinile în parcarea aeroportului din Helsinki/ FOTO: Pexels

Finlanda a devenit o importantă ţară de tranzit pentru turiştii ruşi care călătoresc în Europa, astfel că maşini Porsche, Bentley şi alte mărci de lux, înmatriculate în Rusia, umplu parcarea aeroportului din Helsinki, de unde turiştii îşi continuă traseul, relatează AFP.

O privire rapidă în parcarea aeroportului din Helsinki arată zeci sau chiar sute de maşini de ultimă generaţie, cu numere de înmatriculare ruseşti, printre care noul Mercedes-Benz S-Class Sedan şi un Porsche 911 Turbo S.

Uniunea Europeană şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti după ce Moscova a invadat Ucraina, ceea ce i-a determinat pe ruşii care vor să călătorească în Europa să traverseze frontiera cu maşina sau, dacă sunt dispuşi să facă un ocol, să zboare cu companii aeriene non-occidentale.

De la ridicarea de către Moscova, în iulie, a restricţiilor privind călătoriile în legătură cu COVID-19, numărul turiştilor ruşi a crescut, în paralel cu o nemulţumire tot mai mare în Europa în legătură cu venirea lor, în contextul războiului din Ucraina.

Intervievat de AFP, ministrul de externe Pekka Haavisto a spus că Finlanda a devenit o "ţară de tranzit" pentru turiştii ruşi, adăugând că există "mulţi turişti ruşi pe aeroportul din Helsinki în acest moment".

Finlanda a anunţat săptămâna trecută că va limita vizele turistice pentru ruşi la 10% din volumul actual începând cu 1 septembrie din cauza nemulţumirii tot mai mari în legătură cu turismul rus în plin război în Ucraina.

Însă ruşii continuă să intre în Finlanda cu vize Schengen emise de alte ţări.

"Ei vin aici cu vize Schengen emise de multe ţări şi îşi continuă traseul prin aeroportul din Helsinki", a explicat Haavisto.

Conform poliţiei de frontieră finlandeze, aproape două treimi dintre ruşi traversează frontiera estică a Finlandei folosit o viză Schengen emisă de o altă ţară decât Finlanda.

"Ungaria, Spania, Italia, Austria şi Grecia emit în general (vize) pentru ruşi şi sunt principalele ţări care fac asta în fiecare an", a explicat pentru AFP Mert Sasioglu, un reprezentant al poliţiei de frontieră.

Regulamentul Schengen nu permite Finlandei să îşi închidă frontiera pentru anumiţi cetăţeni, precizează Haavisto. O astfel de măsură nu poate fi decisă decât în comun în cadrul UE.

"Dat fiind faptul că Finlanda şi ţările baltice îşi doresc să restrângă aceste vize, ar fi bine ca statele din UE să ia decizii similare", a adăugat ministrul de externe.

Finlanda intenţionează să ridice această problemă la următoarea reuniune a miniştrilor de externe din UE, prevăzută a avea loc la 30 august în Cehia.

Comisia Europeană a recunoscut săptămâna trecută că discuţiile sunt în derulare, în încercarea de a adopta o "abordare coordonată" în chestiunea vizelor.

Ţări ca Letonia, Lituania şi Polonia au încetat să mai emită noi vize turistice pentru ruşi la puţin timp de la izbucnirea războiului.

Estonia vrea chiar să nu mai permită trecerea ruşilor care au o viză emisă de o altă ţară membră a UE.

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat rezervele faţă de astfel de restricţii.

SUA resping interzicerea generală a vizelor pentru ruşi

Statele Unite au respins luni cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruşi, declarând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile spre refugiu pentru disidenţii din Rusia şi pentru alţii vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului, relatează marţi Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut prima dată interzicerea vizelor într-un interviu la începutul acestei luni pentru Washington Post, spunând că ruşii "ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia".

Zelenski a lansat apoi un alt apel acum câteva săptămâni ca statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi pentru ca blocul să nu devină un "supermarket" deschis oricui dispunând de mijloacele de a intra.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a impus deja restricţii de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invadarea Ucrainei de către Rusia şi îi va trage la răspundere.

"SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu şi siguranţă pentru disidenţii Rusiei sau pentru alţii care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. "De asemenea, am spus-o clar că este important să tragem o linie între acţiunile guvernului rus şi politicile sale în Ucraina şi poporul Rusiei", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Unii lideri din UE precum prim-ministrul finlandez Sanna Marin şi omologul ei din Estonia, Kaja Kallas, au cerut interzicerea vizelor la nivelul UE. Însă cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni, spunând că ruşii ar trebui să-şi poată părăsi ţara dacă nu sunt de acord cu regimul, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel