Maşinile inundate la Galaţi, scoase la vânzare pe internet

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Mai multe maşini care săptămâna trecută erau inundate aproape complet din cauza ploilor abundente din Galaţi au fost scoase la vânzare pe internet. 

Tocmai a trecut o perioadă de ploi și inundații, iar pe site-urile de vânzări auto a explodat numărul postărilor în care sunt scoase la vânzare mașini fără cusur și la prețuri de chilipir? Nu este o coincidență, sub promovarea "Ocazie, merită văzut" ascunzându-se, de cel mai multe ori, vicii greu de descoperit la prima vedere. Cel puțin asta susțin specialiștii din domeniul vânzărilor de mașini, care vin cu o serie de sfaturi pentru cei ce urmăresc "ofertele" și sunt tentați să aprofundeze căutările, mai ales în perioadele post-precipitații. Verificarea temeinică a mașinii care nu a mai fost implicată în evenimente, are (chipurile) kilometrajul real, nu a avut foarte mulți proprietari, dar, ciudat, este pusă în vânzare la un preț foarte mic, devine chiar vitală. Apa provoacă avarii grave, mai ales la instalația electrică a mașinii, ceea ce poate pune în pericol grav siguranța persoanelor aflate în ea sau a celorlați participanți la trafic. Cele mai grave consecințe potențiale ale unei inundații asupra unei mașini sunt anularea airbagurilor, blocarea volanului la viteze ridicate sau oprirea bruscă a motorului în timpul unei depășiri. Iată la ce ar trebui să fiți atenți când vedeți o "partidă bună".

Întrebați și cereți răspunsul în scris!

Înainte de orice, întrebați vânzătorul dacă mașina a fost implicată într-o inundație sau a suferit daune de la apă. Solicitați să vă răspundă în scris. Mulți vor da înapoi, dacă acest lucru chiar s-a întâmplat. Chiar dacă vor avea curajul să vă mintă, un răspuns în scris vă va ajuta enorm pe viitor, în cazul unui proces.

Folosiți-vă nasul!

O mașină care-a trecut printr-o inundație va prinde un miros specific de umezeală și mucegai, așa că mulți samsari vor încerca să ascundă acest lucru. Scoateți din interior toate odorizantele, coborâți geamurile pentru a se face ventilație, iar apoi închideți-le și așteptați în afara mașinii circa zece minute. Apoi intrați în mașină și încercați să mirosiți urme de umezeală sau mucegai.

Verificați locuri strategice!

Oricât ar încerca vânzătorii să usuce mașina înainte de vânzare, sunt câteva locuri în care umezeala persistă. Verificați farurile din față și din spate; dacă au un aspect cețos, se poate ca acest lucru să se datoreze umezelii acumulate în interior, precum și portbagajul, mai ales carpeta și compartimentul roții de rezervă.

Atenție la tapițerie!

Dacă întâlniți mașini care au tapițerie nouă, deși autoturismul este mai vechi de zece ani, sau dacă părți ale tapițeriei nu seamănă cu restul, este clar că mașina a fost modificată, cel mai des în încercarea de a ascunde ceva.

Atenție la rugină!

Este normal ca mașinile să mai și ruginească, dar sunt unele locuri, avertizează specialiștii, unde aceasta nu apare decât dacă vehiculul a fost inundat. Trebuie avute în vedere capetele șuruburilor din interior, balamalele ușilor, zonele din jurul prinderilor portbagajului, inelele de prindere de sub bord, marginile ușilor, de jur împrejur, mai ales locul în care ușa se întâlnește cu șasiul, sub scaune, mai ales pe arcuri  sau torpedoul.

Faceți un drive-test!

O mașină second-hand trebuie condusă înainte de a fi cumpărată, așa că faceți un drive-test de zece minute, în timpul căruia încercați cât mai multe componente electronice: dați drumul la radio, la ștergătoare, chiar dacă nu plouă, semnalizați și folosiți farurile, pozițiile, plus proiectoarele, dacă este cazul. Apa afectează puternic partea electrică a mașinilor, așa că aveți șanse bune să depistați avarii ascunse.

Verificați uleiul și filtrele de aer!

În cazul unei mașini care a fost inundată, uleiul este mai lipicios decât în mod normal și de o culoare mai deschisă. Filtrele de hârtie vor căpăta imediat pete de la apă, dacă aceasta a ajuns la ele. Tot ce trebuie să faceți este să scoateți filtrul de hârtie și să-l examinați la lumina. Orice pată pe filtre care pare a fi de la apă este un semn rău.

Verificați dopurile de scurgere din cauciuc!

Amplasate în diferite locuri, acestea n-ar trebui să fie deranjate, dacă mașina n-a luat recent apă. Cel mai simplu de verificat sunt dopurile situate pe uși, în partea de jos. Dacă vedeți urme că aceste dopuri au fost scoase recent, înseamnă că interiorul ușilor a fost umplut cu apă.

Totul implică răbdare, un minim de pricepere și disponibilitate din partea vânzătorului, asta dacă nu vreți să cheltuiți bani pentru o inspecție tehnică la un service auto. Pentru a nu avea surprize neplăcute, este mai bine totuși să evitați să dați curs anunțurilor foarte tentante, unde motivul pentru prețul foarte convenabil nu este chiar la vedere. "Efectele daunelor provocate de apă se pot vedea abia după săptămâni sau luni de zile, așa că vă puteți confrunta cu un scenariu în care componentele electronice ale unei mașini încep să cedeze brusc și în masă. Cumpărătorii de mașini rulate din România ar trebui să fie cu ochii în patru după mașini avariate de apă. Mai devreme sau mai târziu vor ajunge pe piață cu prețuri extrem de atractive", atrage atenția Matas Buzelis, directorul de comunicare al platformei de decodare VIN carVertical, conform Viata-Liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel