Radu Bălănescu, Mare Maestru al MLN și Secretar Executiv al Conferintei Mondiale a Marilor Loji Regulare, Thomas W. Jackson, președintele onorific al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare şi Rudiger Templin, Mare Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei, au vorbit despre teoriile conspirației care înconjoară organizația din care fac parte.
Thomas W. Jackson susține că masoneria nu vrea să conducă societatea, ci dorește să facă un om mai bun.
"Una din cele mai mari dificultăţi este în a înţelege ce înseamnă masoneria, deci trebuie să ne întoarcem în istorie şi să vedem contribuţiile organizaţiei noastre. Nu a existat o altă organizaţie în istorie cu un impact mai mare asupra civilizaţiei decât masoneria. Am fost acuzaţi că vrem să dominăm lumea. Dar oamenii trebuie să se întrebe ce am făcut 300 de ani, când nici nu se ştia ce este masoneria. Masoneria nu vrea să conducă societatea, ci să facă un om mai bun, pentru a influenţa pozitiv civilizaţia. Dacă ne uităm la exemple ca George Washington şi alţi oameni din istorie, toţi masoni, sunt recunoscuţi pentru obţinerea libertăţii ţării lor. Vrem să schimbăm omul şi să-l facem mai bun. Este unul dintre motivele pentru care istoricii au scris despre oamenii, masonii, care au schimbat istoria. Omul a obţinut laudele, nu francmasoneria", a declarat acesta pentru Adevărul.
Rudiger Templin a declarat, la rândul său, că masoneria este o educație a personalității precum și o metodă bună a de educa persoanele care contează într-o societate.
"Nu pot decât să fiu de acord cu ceea ce a spus T. Jackson. Masoneria este o educaţie a personalităţii. Numai educat de acest stil poţi avea o poziţie mai puternică în lumea de azi, în activităţile tale, pentru că faci lucruri bune. Să ne gândim la Ataturk, cum a schimbat el sistemul otoman într-un sistem democrat. Asta înseamnă persoane educate în spiritul francmasoneriei. Opinia mea este că în secolul XXI, masonii pot avea aceeaşi poziţie ca acum 250 ani, când au introdus noi concepte în societate. Suntem o parte importantă a societăţii, în fiecare din ţările în care ne aflăm. În România este cazul, dar sunt alte ţări chiar şi în Europa, unde nu este aşa. Trebuie să luăm măsuri pentru a echilibra balanţa. Francmasoneria este o metodă foarte bună pentru a educa persoanele care contează într-o societate", a spus Templin.
Masonii români vor să salveze cultura, educația și sistemul sanitar
Membrii Marii Loje Naționale au proiecte în cultură, educație și sistem sanitari, domenii pe care aceștia le consideră importante și, în același timp, deficitare.
”Să ne amintim şi de paşoptişti, de Bălcescu şi Kogălniceanu, oameni cu care ne mândrim şi care au contribuit la crearea statului nostru. Suntem într-o etapă nouă: multe mari loje regulare au adoptat o mult mai mare transparenţă în faţa societăţii. Este bine ca societatea civilă să ne cunoască intenţiile, să ştie ce facem pentru ţările noatre. MLN are o strategie foarte clară pe trei domenii deficitare: cultură, educaţie şi sistem sanitar. Avem multe programe în acest sens. Ne preocupăm permanent să promovăm excelenţa, valorile mari ale României, în ţară şi în afară. Sunt obiective pe care ni le-am propus şi cred că suntem pe un drum bun. Cea mai mare mulţumire pentru noi este să fim apreciaţi pentru ceea ce facem. A fi patriot înseamnă a avea grijă de imaginea ţării tale în afara graniţelor”, a declarat Radu Bălănescu.
”Francmasoneria nu trăieşte în trecut, trebuie să avem scopul ca noi să răspundem nevoilor actuale ale oamenilor. Realizăm schimbările societăţii moderne. Ne-am coborât standardele pentru a răspunde societăţii în care ne aflăm, dar asta nu înseamnă că am schimbat etica. Mă uit la cum se adaptează masoneria din Estul Europei. Nu ar fi în beneficiul niciunei societăţi civile dacă masonarie nu s-ar adapta societăţii în care trăieşti”, a mai spus Thomas W. Jackson.
”Tom are dreptate. A experimentat în ultimele decenii diferite dezvoltări şi evoluţii, iar în Europa am avut parte de schimbări majore după 1989. Există o tendinţă de a avea un stil mai democratic. Una dintre valorile principale ale masoneriei este să inducă toleranţă în lume. Este important să studiem trecutul pentru a înţelege cauzele problemelor. Dezvoltarea diferită între Est şi Vest face ca activitatea dintre popoare să fie dificilă uneori. Dacă ne uităm la Africa sau estul Europei vedem că societatea se dezvoltă şi ni se cere ca fiecare persoană educată în francmasonerie să ajute altă societatea din alte regiuni să se dezvolte mai bine. Trebuie să avem societăţi mai umaniste”, a completat Rudiger Templin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci