Măștile devin obligatorii din 15 mai. Cum le alegem? Care sunt conforme?

Măștile de față sunt achiziționate frecvent în această perioada de către consumatori și cu siguranță vom fi obligați să le purtăm în următoarele luni. Oare sunt conforme? Întradevar ne protejează?

Că urmare a cercetărilor realizate, InfoCons a identificat la nivelul Uniunii Europene prin sistemul de alertă rapidă Safety Gate nu mai puțin de 11 măști cu filtru NECONFORME.

InfoCons, cu sprijinul specialiștilor din domeniu va informează cu privire la achiziționarea acestor produse.

Totodată firmele autorizate provizoriu pentru punerea pe piață a materialelor și echipamentelor de protecție (măști, semimasti, combinezoane, vizier, etc.) pot fi  regăsit accesând următoarele link-uri

-          https://ccsmm.mapn.ro/pages/view/110

-          https://www.nbce.ro/situație-avize.pdf

Care sunt diferențele dintre măști 

În funcție de capacitatea de filtrare și dimensiunile particulelor filtrate, măștile faciale de uz medical pot fi clasificate în mai multe categorii.

-Măștile chirurgicale de unică folosințăsunt dispozitive medicale de clasa I șiprevin transmiterea infecțiilor prin picături de salivă, secreții respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase. Capacitatea de protecție este asigurată de structura tristratificata a măștii. Protejeza incomplet  de boli infecțioase deoarece nu formează o etanșare strânsă la nivelul feței și nu prezintă un filtru de protecție respiratorie. (fig.1)

Deși protejează cel mai puțîn, sunt cele mai accesibile datorită prețului de cost scăzut.

                                                                      

                    Figura1. Mască chirurgicală                                                       Figura 2. Masca tip N95              

-Semi-măști cu filtre de protecție respiratorie de unică folosință

US Național for Occupational Safety and Health (NIOSH), clasifică semi-măștile filtrante astfel: N95, N100, P95, P99, P100, R95, R99 și R100. Masca tip N95 este un dispozitiv de protecție respiratorie conceput pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor aeriene, blochează cel puțîn 95 la sută din particulele de test foarte mici (0,3 microni), de aceea este foarte potrivită pentru o protecție eficientă împotriva transmiterii infecțiilor (fig2)

Standardul European (SR EN 149:2001) clasifică semi-măștile filtrante în trei clase: FFP1(au o eficiența minimă de filtrare de 80%), FFP2 (au o eficiența minimă de filtrare de 94%)  și FFP3 (au o eficiența minimă de filtrare de 99%).

Semi-măștile cu filtre de protecție

Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie din clasa FFP1 filtrează 80% din particule cu dimensiuni până la 0,6 microni. Se folosesc în special în industria alimentară și în domeniul construcțiilor. Nu filtrează substanțe cancerigene sau radioactive și agenți biologici din grupele de risc 2 și 3 (cu dimensiunile cele  mai mici și înalt patogeni).

Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie din clasa FFP2 sunt aproximativ echivalente semi-măștilor N95. Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie pot fi prevăzute cu una sau mai multe supape de expirație, care trebuie să funcționeze în toate pozițiile.(fig.3). Sunt dispozitive de protecție respiratorie concepute pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor circulante. Dacă sunt montate corect, capacitățile de filtrare ale semi-măștilor N95 și FFP2 le depășesc pe cele ale măștilor chirurgicale de unică folosința., Purtarea acestui tip de mască nu elimină complet riscul de îmbolnăvire. Au preț mediu accesibil și pot constitui o alternativă judicioasă a măștii chirurgicale.

   

               

  Fig.3 Semi-mască FFP2 cu  supapă de expirație

Măști cu protecție FFP3

Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie din clasa FFP3 filtrează 99% din particule cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni, conferind astfel protecție bună față de unele virusuri, bacterii și fungi comparativ cu măștile prezentate anterior (Figura 4).

Exceptând măștile chirurgicale, celelalte măști nu sunt dispozitive medicale ci echipamente de protecție individuală.

                     

Figura 4. Semi-mască cu filtru de protecție respiratorie din clasa FFP3 prevăzută cu supapă

Verificați ambalajul cutiei cu măști 

Cea mai simplă modalitate de a ne asigura că o masca este conformă este verificarea cutiei de ambalare a acesteia pe care este obligatoriu a fi inscripționat marcajul CE care asigura coformitatea cu standardul european SR EN 149:2001insotit de clasa FFP, sau marcajul N95 care asigura conformitatea cu standardul US Național for Occupational Safety and Health (NIOSH) și orientează asupra capacității de filtrare.  De asemenea pe cutie mai trebuie inscripționat pentru ce particule microbiene a fost testată masca, inclusiv existența protecției antivirale, dimensiunea particulelor filtrate și opțional standardul de testare pentru verificarea eficienței de filtrare antibacteriena (SR-EN 14683/2019). Pentru măștile chirurgicale, cumpărătorul poate verifică direct  dacă este alcătuită din trei straturi.

*Toate imaginile prezentate în material au caracter informativ necomercial, prin prezentarea lor s-a urmărit  ilustrarea fiecărui tip de masca în scopul edificării cumpărătorului. Sursă : Centrul de Cercetări Științifice Medico Militare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel