Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, a dat un exemplu aberant de măsură luată în numele protecției mediului.
În condițiile în care problema protecției naturii este ridicată de fiecare dată când vine vorba de o investiții, mai ales în contextul energetic dificil pe care îl traversează majoritatea țărilor, Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, a dat exemplul unor măsuri aberante luate în numele protecției mediului:
„Trebuie găsite soluții și există soluții la care se diminuează impactul asupra mediului. Întotdeauna există un impact asupra mediului, fără discuție, doar că el poate fi diminuat prin niște măsuri și printr-o monitorizare atentă. Vă spun o poveste, legată de mediu:
Parcul Național Munții Măcinului, 12.000 de hectare, are 5 cuiburi de acvile și, la un moment dat, a venit cineva și a zis că, datorită faptului că sunt acvile și trebuie să le protejăm, interzicem tuturor locuitorilor din zonă să mai cultive ceva. În anul în care nu s-au mai pus culturile, acvilele nu au mai făcut pui, pentru că ele, dacă au pui, trebuie să aibă hrană aproape. A fost dezastru doi ani, în timp ce erau monitorizate, nu mai era niciun pui. Au adus tot felul de experți și a venit unul și a zis: Mă’, dar de ce ați scos alea de acolo? / Păi cu pesticidele / Ce pesticide, că oamenii ăia nu au bani de pesticide! Au pus grâul la loc și imediat au făcut acvilele pui. E vorba de măsuri luate aiurea“, a spus rectorul Lucian Georgescu.
„Ca să nu facem prostii, cel mai bine nu mai facem nimic, ceea ce se vede!“, a spus Val Vâlcu.
„Și asta e prost. Să facem și noi inteligent, că avem cu ce și cu cine“, a replicat, în finalul emisiunii de la DC News, rectorul Lucian Georgescu.
CITEȘTE ȘI - ”Ecologiștii” USR, atac la energia verde pe tot frontul: blocaje la hidro, fotovoltaice și eoliene
Pe lângă intensitatea permanentă şi constantă a vântului, Dobrogea are şi un relief propice industriei eoliene.
„Cel mai mare potențial eolian din Europa există în Dobrogea. Vreo 12.000 de MW. Al doilea este pe Valea Prutului, de la Galați în sus, până la Vaslui, Iași... e un potențial eolian foarte mare. (...) Înaintea vântului care vine dinspre Est nu e nimic, adică nu sunt munți, nu sunt dealuri deosebite. Se creează un potențial foarte mare. Pe zona aceea nu se pot pune eoliene, mai pe nord de Galați, pentru că nu există nicio linie de înaltă tensiune. Era prevăzut un inel periferic. Acum trei ani, Electrica a renunțat la investiție”, a spus Lucian Georgescu în cadrul unui interviu acordat DCNews.
„Gândiți-vă că se putea face o chestie foarte deșteaptă, în sensul cuplării producției de energie regenerabilă cu irigațiile. S-au scos, la un moment dat, din PNRR. Dacă la acel moment, dovedeam că toate pompele de acolo funcționează pe energie regenerabilă, ceea ce era foarte adevărat, rămâneau și irigațiile și eolienele”, a zis Lucian Georgescu (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News