Statul ajunge să nu se mai diferențieze de bănci. Dincolo de lipsa de predictibilitate, vorbim și despre o impozitare identică, una care ridică semne de întrebare românilor cu economii.
”Pentru cei care-și doresc o siguranță cât mai mare, sunt titlurile de stat, care-ți oferă niște dobânzi destul de bune, 7-8%, care, din punctul meu de vedere, reprezintă o variantă optimă în actuala situație economică” spunea economistul Adrian Negrescu despre direcțiile de investiții, într-un interviu DCNews.
Citește mai mult aici: EXCLUSIV În ce să investești pentru a-ți pune banii în siguranță. Adrian Negrescu: Va valora cu 30% mai mult
Astăzi, aflăm însă că Guvernul condus de Marcel Ciolacu are de gând să-și asume o măsură fără precedent în lume, respectiv că taxeze cu 10% dobânzile din obligațiunile de stat.
”Câștigurile din titlurile de stat nu se impozitează, pe când depozitele bancare, cu dobândă, se impozitează” mai spunea Adrian Negrescu.
Cu 10% impozitează statul și suma câștigată din dobânda depozitului bancar. Din 2023, însă, la sume mai mari de 6 salarii minime pe economie, în cazul depozitului bancar, se mai plătesc încă 10% contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS).
Vezi aici mai mult: EXCLUSIV Diferența majoră între titlurile de stat și depozitele la termen. Schimbarea din 2023 care te costă
Dacă ne uităm că, de exemplu, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans, putem anticipa o adevărată criză dacă statul chiar are de gând să introducă acest impozit, la fel ca la bănci. Să nu uităm criza generată de retragerea economiilor în euro din bănci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu