Guvernul a introdus un impozit de 1% din cifra de afaceri după deducerea investițiilor și amortizării, pentru cei cu cifra de afaceri peste 50 milioane euro. Concret, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri, se plătește 1% pe cifra de afaceri. Or, acest lucru înseamnă un pas pentru stimularea investițiilor.
Nu este singura prevedere care ajută mediul de afaceri. Conform proiectului de lege pus în transparență decizională de Ministerul Finanțelor, PNL a reușit să păstreze cota unică de impozitare, respingând categoric introducerea impozitării progresive.
De asemenea, PNL insistă pe susținerea întreprinzătorilor prin faptul că se menține cota actuală de 8% pentru impozitul pe dividende. Totodată, a fost respinsă creșterea TVA la 21%.
Liberalii au fost de acord cu plata impozitului pe profit realizat de marile companii în România și au solicitat introducerea de facilități fiscale pentru investițiile directe de peste 50 de milioane de euro în țara noastră.
Foarte important pentru consumatori este faptul că s-a păstrat cota minimă de TVA de 5% pentru energie. Tot 5% a rămas și cota de TVA pentru producția de carte, manuale școlare și pentru evenimente culturale și manifestări sportive.
Măsurilor de creștere a veniturilor bugetare li se adaugă cele de reducere a cheltuielilor instituțiilor și măsurile de combatere a evaziunii fiscale. Impact bugetar cumulat pentru aceste măsuri este de aproximativ 22 miliarde de lei.
Printre cele mai importante măsuri care să ducă la economii la bugetul instituțiilor publice amintim reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat și funcții asimilate de demnitate publică, reducerea consilierilor din cabinetele președinților de CJ, vicepreședinților CJ, primarilor, prefecților, subprefecților, primarilor. De asemenea, printre măsuri se numără și desființarea a peste 200 de mii de posturi vacante din instituțiile publice și reducerea numărului funcțiilor de conducere.
Pentru combaterea evaziunii fiscale, noul pachet de măsuri prevede confiscarea bunurilor provenite din activități ilicite; impozitarea cu 70% a persoanelor fizice care nu pot justifica proveniența banilor. De asemenea, la a doua fapta comisă într-un interval de 12 luni, amenzile se dublează și se poate suspenda activitatea pe o perioadă de 15 zile. La a treia faptă în interval de 12 luni, amenda se triplează, inclusiv pentru centrele comerciale, la comercializarea produselor alimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu