Măsură împotriva celor care blochează nejustificat licitaţiile

Pentru descurajarea contestaţiilor nejustificate la licitaţii, autorităţile vor introduce o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului.

Alegeri prezidentiale 2024

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a prezentat o parte dintre modificările care vor fi făcute în legislaţia achiziţiilor publice. Una dintre ele este cea potrivit căreia companiile cu datorii la stat de până la 10.000 lei vor putea participa la licitaţii pentru achiziţii publice, potrivit Ordonanţei de Urgenţă referitoare la achiziţii publice care prevede creşterea limitei datoriei operatorilor economici sub care este permisă participarea la licitaţie de la 4.000 lei la 10.000 lei. 

"Au fost situaţii când companii, mai ales cele româneşti, din motive de restanţe sau obligaţii fiscale neonorate faţă de stat nu puteau să participe la licitaţii. Am ridicat plafonul pentru a permite şi acelor companii cu astfel de obligaţii fiscale neonorate să poată participa la achiziţii publice", a explicat miercuri seară ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria. 

Potrivit acestuia, pentru procedurile cu valori sub pragurile din directivele europene se va folosi criteriul "cel mai scăzut preţ". 

"Pentru achiziţia de produse şi servicii de peste 648.288 lei şi lucrări de peste 24.977 milioane lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate preţ şi cel mai bun raport calitate cost. Sub aceste plafoane se poate merge şi pe preţul cel mai scăzut", a explicat Teodorovici. 

Modalitate specială în situaţii de urgenţă

O altă modificare vizează dreptul autorităţii contractante de a putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie, în situaţii de urgenţă precum calamităţi naturale. 

"Sunt situaţii care necesită o abordare rapidă. Au fost foarte multe situaţii cauzate de calamităţi naturale. Sunt proiecte de infrastructură care trebuie remediate imediat pentru a asigura accesul populaţiei dintr-o anumită zonă sau pentru a evita izolarea populaţiei. Situaţii de inundaţii, zăpezi etc. Se aduce contractorul, se derulează lucrarea respectivă şi în paralel se derulează procedura de atribuire a contractului. Practica este solicitată de mulţi ani de unităţile administrativ teritoariale", a mai spus şeful de la Finanţe. 

Pe de altă parte, se va elimina comunicarea rezultatelor parţiale pentru a se reduce astfel numărul contestaţiilor care pot bloca începerea derulării contractului şi pentru a scurta timpul pentru atribuirea contractului de achiziţie. 

Cauţiune pentru cei care contestă licitaţiile

De asemenea, pentru descurajarea contestaţiilor nejustificate, autorităţile vor introduce o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei pentru depunerea contestaţiilor la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). De asemenea, va fi aplicată o taxă pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel, în cuantum valoric de 2% din valoarea estimată a contractului, pentru valori până în 100 de milioane de lei, şi de două milioane de lei plus 1% din ce depăşeşte 100 de milioane de lei. 

Potrivit lui Eugen Teodorovici, aceasta este o practică europeană. iar în alte ţări valoarea acestor taxe este mult mai descurajantă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel