Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat modificări la Regulamentul de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România.
Regulamentul prevede încheierea actului adiţional la acordul de interconectare dintre România şi Ungaria şi punerea unei capacităţi ferme de gaze naturale, respectiv 1,75 miliarde metri cubi/an la dispoziţia pieţei internaţionale.
Unde e problema
"Pentru încurajarea comercializării şi transportării eficace a gazelor naturale la nivelul tuturor sistemelor de transport din cadrul Uniunii Europene este necesară armonizarea domeniilor tehnice, operaţionale şi de comunicare care ar putea crea bariere în calea circulaţiei libere a gazelor naturale în cadrul Uniunii Europene. Una dintre problemele identificate se referă la calitatea gazelor naturale vehiculate.
Soluție comună România - Ungaria
Comisia Europeană, prin intermediul Directoratului pentru energie - DG ENER a solicitat în repetate rânduri soluţionarea acestei probleme şi susţine identificarea unei soluţii comune, între cele două ţări, România şi Ungaria, pentru calitatea gazelor naturale la punctul de interconectare PI Csanadpalota, în vederea desfăşurării organizării licitaţiei pentru rezervarea produsului anual de capacitate fermă de gaze naturale. Soluţia identificată de DG ENER a fost modificarea conţinutului minim de procent molar pentru metan din compoziţia gazelor naturale, pe culoarul RO - HU, de la 70% la 85%", se menţionează într-un comunicat al ANRE remis miercuri Agerpres.
Potrivit sursei citate, Ordinul nr. 80/2020 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 62/2008, nu are impact asupra consumatorilor/clienţilor finali de gaze naturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu