Gabriel Biriş, membru în Consiliul de Coordonare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a vorbit la Antena 3 despre taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri, măsuri pe care Liviu Dragnea le-a propus și pe care Mihai Tudose nu le-ar susține.
"Dacă discutăm despre impozitul pe cifra de afaceri, ar trebui să discutăm și de ieșirea țării noastre - nu doar din UE, ci din toată lumea civilizată, iar România să ajungă o pată neagră pe harta investițiilor direct în economie. Nu cred că Guvernul vrea să facă așa ceva. Cred că subiectul trebuie închis cât mai repede pentru că face foarte mult rău. Impozitul pe cifra de afaceri merge la micile afaceri, dar nu merge în industria mare", a zis Gabriel Biriș.
"Cât despre taxa de solidaritate, PSD și ALDE trebuie să aibă curaj să spună că vor să reintroducă cota progresivă pe care am avut-o până în 2004 și care, la acea vreme, aducea cu 40% mai puțini buni la buget decât aduce astăzi ca procent din PIB. În același timp, dacă vor să reintroducă cotele progresive, să spună foarte clar și răspicat că vor să supraimpoziteze clasa mijlocie, nu că vor să o stimuleze pentru că la pachet cu această creștere semnificativă a impozitului plătit de oamenii care câștigă 2500-3000 de euro/lună, ei vor să scoată impozitivul pe dividente. Vor să scadă impozitele pentru bogații României și, în același timp, să crească pentru oamenii care obțin salarii de peste 14.000-15.000 lei. Chestiunea aceasta mă bulversează pentru că nu înțeleg care este strategia din spatele acestor acțiuni", a mai spus Gabriel Biriș.
Premierul Mihai Tudose a afirmat marți că, deocamdată, taxa de solidaritate nu mai este avută în vedere spre implementare, în contextul în care simulările realizate de instituțiile de linie nu au ieșit "foarte fericite".
[citeste si]
"Nu, nicio altă taxă, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo simulările înțeleg că nu au ieșit foarte fericite. Și atunci (...) facem ca pe vechiul principiu: decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin", a declarat Mihai Tudose.
În plus, premierul a spus că la întâlnirile cu oficialii europeni, de la Bruxelles, a reiterat "foarte ferm" că nu va fi introdus acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri.
"Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce privește sistemul financiar-fiscal și că, din tot ce înseamnă simulările noastre de acum și așteptările noastre, vom rămâne în ținta de deficit de 3%", a declarat Tudose, la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Șeful Executivului a mai spus că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și că "devine din ce în ce mai clar" că acest impozit nu poate fi introdus în această formă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu