Duminică, la România TV i-a avut ca invitaţi pe Corneliu Vadim Tudor şi Miron Cozma. Cei doi au făcut declaraţii grave despre desfăşurarea alegerilor în Diaspora.
"Românii care trăiesc în străinătate sunt cerşetori. Să nu vină ei să ne stabilească preşedintele. În Italia s-a dat pentru un vot pentru Iohannis 40 de euro. 20 de Euro la intrarea în secţia de vot şi 20 de euro la ieşire. (...) Mie ca român niciodată n-o să-mi stabilească destinul 400.000 de români, din care 200.000 sunt cerşetori... (...) Să vină-n ţară, să sufere ca şi noi, nu să stea afară", a zis Miron Cozma.
Corneliu Vadim Tudor nu a fost nici el mai blând și a zis: "Ne aleg nouă preşedintele, căpşunarii? Să-l ia la ei dacă îl vor."
După acest episod, Daniel Țecu, președinte FADERE, a intervenit și a cerut încetarea jignirilor la adresa românilor din diaspora.
Iată ce spune Daniel Țecu:
"Sute de români, stabiliți peste tot în Europa, ne-au cerut indignați să luăm măsuri urgente și ferme împotriva campaniei perfide de denigrare a diasporei. Un tandem format din Miron Cozma și C.V. Tudor, şi-au permis la un post de televiziune să jignească comunitatea milioanelor de români stabiliți în afară țării, numindu-ne "cerşetori" şi acuzând că voturile din străinătate ar fi fost cumpărate pe câțiva Euro.
FADERE (Federația asociatiilor de români din Europa) consideră jignirile celor două personaje ca fiind iresponsabile. Nu trebuie ca frustrările pentru votul covârșitor al românilor să fie canalizat spre culpabilizarea diasporei. Încercările unora de a identifica în noi țapi ispășitori demonstrează că nu au înțeles încă nimic din votul românilor. Ar trebui mai degrabă să ne întrebăm câți dintre cei care au plecat din țară, nu au fost determinați să-şi părăsească locurile natale tocmai de bâtele ortacilor sau de poluarea spațiului public, lucruri de care cei doi nu sunt deloc străini.
Pe de altă parte este ştiut că marea majoritate a românilor din diaspora sunt oameni harnici, serioşi și au o imagine bună în țările în care trăiesc.
Îi interesează soarta României, trimit mulți bani acasa și ar fi oricând gata să se intoarca în tara dacă lucrurile s-ar schimba.
Foarte mulți ne-au cerut acționarea în instanță a celor doi, iar juriștii noștri erau optimiști în privința reuşitei judiciare. Dar am considerat că e mai înțelept să-i lăsăm în plata Domnului. Mi s-a părut mult mai interesantă propunerea, de a organiza o chetă pentru a le putea asigura acestor personaje triste un tratament medical mai adecvat" a concluzionat Daniel Țecu, președinte FADERE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu