Măsuri economice în România. Elena Cristian: Acesta ar fi motivul pentru care "încă se analizează"

Sursa foto: Facebook Nicolae Ionel Ciucă
Sursa foto: Facebook Nicolae Ionel Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, săptâmâna viitoare, reprezentanţii Comisiei Europene vor veni la Bucureşti, discuţiile vizând accesarea fondurile europene şi aplicarea măsurilor pentru populaţie şi economie, în actualul context. Ce spune Elena Cristian, redactor-șef DCBusiness.

Nicolae Ciucă a precizat că se analizează întreg pachetul de măsuri şi nu a dorit să dea detalii pentru a nu "da oamenilor aşteptări".

"Uitându-mă pe ştiri, un pic în urmă, acum fix o lună s-a promovat pentru prima oară "săptămâna viitoare" şi pachetul de acţiuni pentru atenuarea majorărilor de tarif la energie şi gaze şi a preţului la combustibil. Eu cred că premierul Ciucă nu a dat nicio informaţie pentru că nu are. Din informaţiile pe care le avem noi, nu s-a creionat niciun pachet clar de măsuri. Încă se discută, încă se fac analize la nivelul ministerelor. În acest moment, se face o analiză la nivelul Ministerului de Finanţe pe un eventual impact bugetar şi nu se ştie nimic despre cum va arăta acest pachet de măsuri, ce va conţine şi pe cine va viza. M-am uitat ce au făcut alte țări. Majoritatea s-au grăbit. Mă uitam pe cel mai recent plan de măsuri din Italia - 4.4 miliarde de euro.

Mă uitam pe plafonarea preţului la pâine, mă uitam pe alte şase măsuri, reducerea TVA. Sunt foarte multe măsuri care s-au luat peste tot în ţările unde populaţia a fost afectată de această creştere de tarife şi de preţuri la combustibil. La noi, încă se analizează. Se analizează la nivelul ministerelor, însă se lucrează la o eventuală bază de date pentru persoanele defavorizate. Noi nu ştim, în acest moment, care este numărul de persoane, cui i se adresează acest pachet şi cine ar urma să beneficieze de acest pachet. Eu nu cred că va fi gata mai devreme de 1 mai, asta ca să fiu optimistă", a spus Elena Cristina, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3.

"Acesta ar fi motivul pentru care încă se analizează"

"Despre scumpiri vorbim de fix un an. Despre scumpiri galopante vorbim din septembrie anul trecut. Sunt deja mai bine de şase luni. Nu ştiu ce se mai analizează. Probabil că se analizează în continuare ce măsuri ar trebui luate. Ştim foarte bine ce au făcut alte ţări: fie au redus TVA-ul, fie au plafonate anumite tarife, fie au băgat bani în programe pentru categoriile defavorizate. La noi, nu se întâmplă nimic. Pe surse, se spune că nu ar fi bani la buget şi că acesta ar fi motivul pentru care încă se analizează. Alte surse spun că nu s-au înțeles în cadrul coaliţiei cum să aplice acest pachet de măsuri şi pe cine să vizeze. Una peste alta, dacă va fi gata la 1 mai, să spunem "mulţumesc". Nu cred că va fi gata atât de repede. Preţurile cresc în ritm galopant şi nu există nicio măsură concretă în acest sens, nici pentru mediul de afaceri", a mai spus redactorul-șef DCBusiness.

"În Europa se caută soluţii, în România se aşteaptă"

"Uniunea Europeană nu poate întrerupe, mâine, importul de petrol şi gaze din Rusia", a spus Mark Rutte, premierul olandez, care afirmă că prea multe rafinării dine estul şi vestul Rusiei sunt "complet dependente de petrolul rusesc, iar la gaze situaţia este chiar mai rea".

În momentul de față, Volodimir Zelenski, în toate discursurile sale, a sancţionat marile puteri din Europa că nu renunţă definitiv la gazele ruseşti. Dependenta este una destul de mare cel puţin pentru ţările din vest.

"Nu există alternativă. Nici România nu are alternativă pentru cele 20% - 30%. Nu au fost găsite soluţii. Unele ţări chiar s-au străduit în acest sens. Înţeleg că oficialii noştri nu s-au sfătuit deloc, au făcut doar o strategie aşa că să fie acolo. Ce urmează, care ar fi măsurile care ar trebui luate... Nu se discută nici pe legea offshore, deşi ar trebui, în acest moment, să se finalizeze, să vedem ce se întâmplă acolo. Nu sunt soluţii şi, pentru că nu sunt soluţii, o decizie radicală în acest moment ar produce efecte devastatoare pentru economia Europei, pentru economia fiecărei ţări. În Europa se caută soluţii, în România se aşteaptă", a conchis Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel