Analistul economic Adrian Negrescu a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News și DC Business, unde a vorbit despre vizita miniștrilor la Bruxelles și despre efectele creșterii TVA-ului.
Publicitate
Adrian Negrescu susține că miniștrii care au mers la Bruxelles nu au avut un plan concret de acțiune, scopul lor nefiind rezolvarea anumitor probleme, ci au mers pentru discuții.
„Am avut săptămâna trecută vizita miniștrilor Finanțelor, Muncii și Fondurilor Europene la Bruxelles, după care a mers și premierul Ciolacu tot acolo. Au venit cumva cu rezultate concrete, cu ceva bun pentru România?” a întrebat Mihai Ciobanu.
„N-am văzut nimic. Niciun fel de document, nici din partea Comisiei Europene care de regula e foarte scrupuloasă în a consemna tot ceea ce se discuta la nivel oficial în relația cu statele membre. Deci s-au dus să discute discuții, nu s-au dus cu un plan concret de acțiune, nu s-au dus să rezolve niște probleme, să prezinte niște studii de impact care să justifice necesitatea de a crește acest deficit bugetar asumat, de la 4,4% spre 5,5%, sau cine știe cât or fi cerut.
Nu știm nimic. Pur și simplu ne bazăm doar pe declarațiile celor care au fost acolo, iar ministrul de Finanțe a venit cu o declarație cu multe semne de întrebare, cum că Comisia Europeană ne forțează să creștem TVA-ul. Este o falsă discuție! Dimpotrivă, Comisia Europeană a flexibilizat mecanismele TVA în așa fel încât, dacă vrei, poți să ai inclusiv o cota redusă la zero la produsele alimentare de bază sau cele de strictă necesitate.
Comisia Europeană nu-ți impune ce taxe să ai și în niciun caz nu cred că a fost Comisia Europeană hotărâtă să impună o creștere a TVA-ului în România. Nu! Li s-a propus probabil autorităților române să găsească soluții, iar una dintre soluții ar putea fi creșterea TVA cu unul, două puncte procentuale.
Sper să nu se ajungă acolo pentru că și așa consumul a scăzut în România foarte mult, iar dacă noi creștem TVA-ul de la 19% la 21%, nu facem altceva decât că creștem prețurile, iar asta va însemna o scădere a consumului, inclusiv o scădere a nivelului de trai și a încasărilor la nivelul bugetului de stat.”, a spus Adrian Negrescu.
„Ce efecte ar avea asupra mediului economic eliminarea cotelor reduse de TVA de 5%, respectiv 9%, așa cum a anunțat ministrul Finanțelor?", a întrebat Mihai Ciobanu.
„În domeniile afectate va însemna clar scăderi de vânzări pentru că oamenii sunt gâtuiți de-a dreptul de inflația care le-a erodat veniturile în ultimul an. Oamenii nu prea mai au bani, se vede inclusiv din consum, nu prea mai merg în vacanțe, decât pe vouchere de vacanță, mulți dintre ei. Nu mai cumpără din magazine, vânzările hipermarketurilor scad semnificativ în volum, sunt la nivelul de acum 3 ani. De ce? Pentru că oamenii nu mai au bani să-și cumpere.
Spuneam că românii vor ajunge să meargă la magazin ca la muzeu, să admire produsele și să nu și le permită. Spre asta ne-am îndreptat și la asta am ajuns, din păcate, mai ales pentru populația săracă.
Va afecta foarte puternic vânzările acestor companii unde va crește TVA-ul, iar efectele se vor traduce prin închideri de societăți și pierderi de locuri de muncă.”, a spus Adrian Negrescu la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News și DC Business.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu