Guvernul britanic şi-a anunţat luni intenţia de a adopta măsuri legislative pentru a-i proteja pe utilizatorii de internet impunându-le platformelor online să lupte împotriva 'conţinuturilor periculoase', sub ameninţarea unor 'amenzi grele'.
Într-o 'carte albă' publicată în comun, Ministerul de Interne şi Ministerul Domeniului Digital îşi dezvăluie planul de a crea 'un organism de reglementare independent' care va trebui să se asigure că firmele online 'îşi respectă responsabilităţile'. "De mult timp, aceste companii nu fac suficient pentru a-şi proteja utilizatorii, în special copiii şi tinerii, de conţinuturi periculoase", a precizat premierul Theresa May într-un comunicat. "Este timpul să acţionăm diferit", a adăugat ea, relatează AFP.
"Epoca autoreglementării s-a terminat", a subliniat ministrul însărcinat cu domeniul digital, Jeremy Wright, subliniind că actorii din acest sector nu au făcut suficient. Guvernul vrea să introducă o 'datorie de diligenţă' în materie de protecţie a utilizatorilor, care ar implica faptul că platformele online combat "conţinuturile violente sau care incită la violenţă ori la suicid, dezinformarea, hărţuirea cibernetică şi documentele necorespunzătoare care sunt accesibile copiilor".
Guvernul promite o reglementare 'strictă' în materie de conţinuturi care trimit spre "terorism sau pedofilie". Noile reguli se vor aplica 'reţelelor de socializare', dar şi 'site-urilor care găzduiesc fişiere, forumurilor de discuţie, serviciilor de mesagerie şi motoarelor de căutare'. De asemenea, ar putea fi instaurat un 'cod deontologic' împotriva informaţiilor false şi se impune recrutarea de echipe dedicate verificării informaţiilor, 'în special în timpul perioadelor electorale'.
Va fi creată o autoritate de reglementare independentă, care se va asigura de respectarea noilor prevederi. Guvernul a lansat consultări pentru a stabili dacă noul organism va trebui creat sau această misiune poate fi atribuită unei instituţii publice existente. Acest organism va fi finanţat de industria digitală, a dat asigurări executivul, care a precizat că se gândeşte la introducerea unei taxe asupra companiilor web pentru a asigura pe termen lung aceste resurse.
Noua instituţie va dispune de puterea de a sancţiona şi ar urma să fie în măsură să aplice "amenzi grele, să blocheze accesul la site-uri şi, potenţial, să îi acuze individual pe şefii" companiilor care încalcă legea. Anunţul survine după înmulţirea apelurilor de reglementare a acestui sector. În februarie, o comisie parlamentară britanică a cerut guvernului să acţioneze pentru a împiedica reţelele de socializare să acţioneze ca "gangsteri ai lumii digitale".
Subiectul a ajuns din nou în atenţie după eşecul Facebook de a împiedica difuzarea în direct pe platforma sa a unor imagini de la masacrul din martie de la Christchurch (Noua Zeelandă) care a făcut 50 de morţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News