Măsuri suplimentare în Vâlcea împotriva pestei porcine, dispuse de autorităţi pentru târgul romilor de la Costeşti

Centrul Local de Combatere a Bolilor Vâlcea a decis, joi, suplimentarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în localitatea Costeşti, unde la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc tradiţionala întâlnire a romilor căldărari de Sfânta Maria Mică, la care şi-au anunţat deja participarea circa 2.000 de persoane.

Decizia a fost luată în contextul în care în multe dintre judeţele din care vin participanţii sunt focare de pestă porcină africană, iar romii obişnuiesc să aducă la Costeşti carne şi preparate din carne de porc. 'Este vestitul târg cu participarea romilor, care, într-adevăr, în ultimii ani, a avut o participare mai diminuată, dar în acest an şi-au exprimat dorinţa de a participa din nou în zonă.

Fiind această problemă a pestei porcine africane, îndeosebi în judeţele din jurul judeţului nostru, şi sunt focare multiple în Olt, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Argeş, manifestarea trebuie foarte bine privită sub aspectul prevenirii pestei porcine africane pentru că înseamnă deja deplasarea unui număr mare de cetăţeni din zonele afectate şi, ştiţi foarte bine, că mai sunt şi acele obiceiuri de a face porcii pe izlazul din comună sau de a veni cu mâncarea deja preparată acasă şi de a o consuma în zonă', a spus prefectul judeţului, Florian Marin, care i-a convocat în şedinţă extraordinară pe membrii CLCB tocmai pentru aprobarea acestor măsuri. S-a stabilit astfel ca în zona unde se strâng romii ca să petreacă să se facă dezinfecţie totală, iar la intrarea in târg să fie montate covoare cu dezinfectant pentru pietoni, în timp ce verificările în trafic vor fi mult mai stricte.

'În contextul epidemiologic actual privind evoluţia pestei porcine africane în judeţele limitrofe şi aş vrea să amintesc că în Olt sunt 90 de focare, în Dolj - 164, în Teleorman - 291, în Argeş - 12, în Gorj - 13, trebuie să facem un plan suplimentar de măsuri privind supravegherea din punct de vedere sanitar-veterinar a circulaţiei produselor de origine animală şi a animalelor vii. Se vor face controale în trafic, iar conform legii, dacă vom constat aceste lucruri, vom aplica legea în sensul că vom confisca animalul care va fi eutanasiat şi incinerat imediat. Se va face şi dezinfecţia înainte te şi pe suprafaţa în care se desfăşoară evenimentul. Vom pune, de asemenea, covoare dezinfectoare pietonale pe care oamenii care vin la târg să meargă', a precizat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, Gabriel Miclea. În zonă se vor afla şi zeci de poliţişti care vor lucra în ture, dar şi jandarmi din Vâlcea şi din Dolj, pentru asigura ordinea şi siguranţa publică la această manifestare a romilor căldărari, prima la care participă şi autointitulatul rege internaţional al romilor Dorin Cioabă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel