Biroul Electoral Central a hotărât vineri mai multe măsuri cu scopul de a asigura ordinea publică la alegerile din data de 9 iunie, care se vor aplica în ziua premergătoare scrutinului, dar şi în ziua votării.
Conform hotărârii BEC, după încheierea campaniei electorale, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din clădirea sediului secţiei de votare din România şi de pe respectiva clădire se dispune de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare. Se aduce la îndeplinire acest lucru prin persoanele desemnate de primar în maximum două ore de la comunicare.
Atribuţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare din ţară cu privirea la dispunerea de măsuri necesare pentru ca alegerile să fie în bune condiţii se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, dar şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri, subliniază BEC.
Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are la dispoziţie mijloacele de ordine necesare asigurate de primar, de prefect, alături de reprezentanţii MAI, pe care îi informează despre situaţiile care atrag acţiuni din partea acestora.
Pe data de 9 iunie, începând cu ora 7,00, şi până la momentul încheierii votului, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare e interzisă. De asemenea, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv din data de 8 iunie, ora 7,00, şi până la încheierea votării.
Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu excepţia celor deja amplasate în timpul campaniei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei de votare şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe sau candidaţi independenţi, după data de 8 iunie, ora 7,00, până la încheierea votării, conform deciziei BEC.
După data de 8 iunie, ora 7,00, în ziua scrutinului şi până la sfârşitul votării organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot face acţiuni de propagandă electorală. Conform Biroului Electoral Central, prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării, în intervalul orar 18,00 - 19,00, dar şi în ziua votării, în intervalul 6,00 - 23,59.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News